dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Biblioteker leverer takeaway-læsning
Foto: Mads Jensen, Ritzau Scanpix

Biblioteker leverer takeaway-læsning

Mange kommuner har satset på at øge loftet på lån af e-bøger. Men flere biblioteker holder dog fast i de fysiske udlån gennem nye takeaway-ordninger.

RANDERS / STRUER / HOLSTEBRO: Landet over har kommuner tacklet bibliotekslukninger ved at skrue op for antallet af e-bøger, som borgerne kan låne. Men flere biblioteker er nu gået tilbage til udlån af fysiske bøger. Det sker gennem takeaway-ordninger i samarbejde med private butikker. 

I Randers har borgere nu mulighed for at bestille en læsepose. Biblioteket har ikke mulighed for specifikke bogønsker, men pakker en pose med bøger om et bestemt emne eller genre. Derefter vil posen blive leveret til den lokale butik, Vinspecialisten, hvor borgere kan afhente den. 

En lignende ordning har man indført i Struer. Her møder de ellers hjemmearbejdende medarbejdere ind to timer hver dag på biblioteket, hvor de har mulighed for at pakke poser med bøger. Struer har samarbejdet med Butikken Rosenrød, hvor de samtidig opfordrer borgere til at støtte blomsterbutikken ved at købe en buket eller et gavekort, når de afhenter bøgerne.

Samarbejde med Røde Kors
I Holstebro har man valgt at tage den gamle ordning 'bøger-to-go' i brug. I ferietiden har borgerne normalt mulighed for at bruge ordningen og låne 'ferieposer' af forskellige bøger. Det har de nu valgt at tage i brug under coronakrisen. 

Her kan borgere hente bøger i indgangen til kommunens tre biblioteker. Derudover kan sårbare, ældre, syge og karantæneramte borgere også få hjælp til afhentningen, gennem et samarbejde med Røde Kors, som kommunen har indgået. 

jeg