Coronatid er læsetid: E-reolen oplever 50 pct. stigning i udlån
Foto: Niels Hougaard/Jyllands-Posten, Ritzau Scanpix

Coronatid er læsetid: E-reolen oplever 50 pct. stigning i udlån

Antallet af udlån på e-reolen er steget med 50 pct. i forhold til sidste måned. Samtidig hæver flere kommuner loftet for, hvor mange bøger borgere kan låne. Det kan betyde ekstra udgifter for kommunerne.
20. MAR 2020 13.05
TEMA: Corona

Flere kommuner har imødekommet læselystne danskere, der nu ikke kan komme på biblioteket, ved at finde digitale løsninger. På mange biblioteker kan borgere nu låne endnu flere e-bøger og lydbøger, end de er vant til. 

Det kan mærkes hos e-reolen, der allerede nu har oplevet en fremgang i antallet af udlån på 50 pct. i forhold til februar. Det fortæller Mikkel Christoffersen, der er chefforhandler hos e-reolen. 

- Der er tryk på kedlerne. Udover den generelle stigning, så oplever vi nu et ekstra pres på antallet af lån. Det er en stigning på grund af corona. Vi får for eksempel rigtig mange henvendelser fra lærere, der begynder at bruge e-reolen for første gang og sætter deres elever til at oprette sig som brugere, siger han.

Forskelle i udgifter
En lang række kommuner har valgt at hæve lofterne for, hvor mange e-bøger der må lånes gennem e-reolen. Loftet har været forskelligt fra kommune til kommune, men har typisk ligget på tre til fem e-bøger om måneden per borger.

I Københavns Kommune har man valgt at hæve loftet fra tre til seks e-bøger og lydbøger om måneden for at give en ekstra service til borgerne. Det har man gjort, selvom det kommer til at koste ekstra, siger Jakob Heide Petersen, der er chef for Københavns Hovedbibliotek.

- Det er lidt svært at vurdere, men det kan godt komme op i 100.000 eller 200.000 kr. pr. måned. Men det kommer an på, hvordan forbruget udvikler sig, siger han.

I Assens har man taget et endnu større skridt og helt fjernet loftet for antal af udlån. Borgere i kommunen kan dermed låne et ubegrænset antal e-bøger og lydbøger det næste stykke tid. Og det kommer blot til at koste 5.000 kr. ekstra frem mod den 29. marts, forventer Peter Michael Nielsen, der er Plan og Kulturchef. 

- Udgifterne vil være ret små i lyset af de muligheder, som vi vil kunne give til borgerne ved at de vil kunne tilgå en biblioteksservice under det, man må sige, er en historisk usædvanlig situation, siger han. 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev