Kommuner kan ikke opkræve egenbetaling fra personer på bosteder, inden kommunen har vurderet botilbuddets egnethed, opgjort størrelsen på egenbetalingen og - ikke mindst - meddelt det til borgeren.
Det har Ankestyrelsen afgjort på baggrund af en sag, hvor en borger havde klaget over kommunens beslutning om egenbetaling. I praksis skal borgeren selv betale for sit ophold på et bosted oprettet efter serviceloven. Men kommunen kan kun kræve betaling, hvis borgeren er blevet oplyst om egenbetalingens størrelse samtidig med botilbuddets egnethed og kun fra meddelelsestidpunktet og uden tilbagevirkende kraft.
Det gælder også, selvom kommunen måtte have oplyst borgeren om, at vurderingen af størrelsen på egenbetaling kom senere.
Et bosted kan ifølge Ankestyrelsen kun erklæres egnet, hvis det vurderes, at borgeren har råd til egenbetalingen. Derfor kan den vurdering komme senere, da det kræver, at der indhentes kontooplysninger på borgeren.
Sagen er behandlet principielt i Ankestyrelsen for at afgøre, fra hvornår en kommune har ret til at opkræve egenbetaling, hvis egenbetalingens størrelse ikke er oplyst borgeren på samme tidspunkt som beslutningen om bevillingen af botilbuddet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.