25 kommuner indsamler nu flamingo - og 13 er på vej
Foto: EPS-branchen

25 kommuner indsamler nu flamingo - og 13 er på vej

Samlet set spares der i produktionen fem kilo CO2 for hvert kilo flamingo, der genanvendes, i forhold til at brænde det af.
16. SEP 2019 11.18

Mange borgere har kunnet undre sig over, at store, hele flamingo-stykker åbenbart ikke har været værd at indsamle og genanvende på landets genbrugsstationer. I langt de fleste kommuner henvises flamingoen til containere med småt brændbart eller 'energiudnyttelse', som det også kaldes, når det ryger til afbrænding i fjernvarmeværket.

I EPS-branchen, der er brancheforening under Plastindustrien, er man ikke i tvivl om værdien af at genanvende flamingoen, som er det mere mundrette navn for EPS - Ekspanderet PolyStyren. Og foreningen holder øje med, hvilke kommuner som fravælger at genanvende EPS til fordel for at energiudnytte det, altså brænde det af.

For hvert kilo EPS, som vi flytter til genanvendelse reducerer vi CO2-udslippet med fem kilo, lyder det fra foreningen, som efter nyheden om, at sydsjællandske AffaldPlus er begyndt at indsamle EPS til genanvendelse har opdateret sit kort over kommunal genanvendelse af flamingoen. 

25 af landets 98 kommuner indsamler i dag EPS, mens 13 kommuner er med i konkrete projekter, der skal udmønte sig i indsamling af EPS, så 36 kommuner i alt.

I EPS-branchen genanvender medlemmerne stort set 100 pct. af eget EPS-affald fra produktionen og har siden 1995 taget flamingoaffald tilbage fra de kunder, som har kunnet returnere ren, hvid EPS, som kunne indgå i direkte i produktionen. 

Branchen arbejder samtidig for, at al flamingo i det hele taget bliver samlet ind, for det kan omsmeltes til nye polystyrenråvarer, blandt andet den letbeton, der er på tale i Næstved.

Det kræver, at EPS kan afleveres på genbrugspladsen i kommunerne, og samlet set spares der i produktionen og i forhold til energiudnyttelse fem kilo CO2 for hvert kilo EPS, der genanvendes. 

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling (NBE) NordDanmark og de kommuner, som er på vej til at genanvende i AffaldPlus’ indgår med mørkegrøn, mens de kommuner som indsamler EPS er markeret med lysegrøn.

Kommuner markeret med sort energiudnytter flamingoen - altså brænder det af.

Opdateret 18. september. Rubrik og brødtekst rettet - fra 23 til 25 kommuner, der sorterer flamingo, da Hedensted og Vejle også er med.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev