AffaldPlus sorterer nu flamingo fra - og tiltrækker letbeton-fabrik

AffaldPlus sorterer nu flamingo fra - og tiltrækker letbeton-fabrik

Tre - siden seks - sydsjællandske genbrugspladser får nu flamingo-containere. AffaldPlus satser på at samle 200 ton årligt - og kan erstatte grus i letbeton.
23. AUG 2019 9.45

Flere steder i landet må borgerne kigge forgæves på genbrugspladsen efter en container til at aflevere flamingo-stykker. Blandt andet den stigende nethandel får flamingo-dyngerne til at vokse, og ofte havner de til forbrænding.

Men Affald Plus, der dækker seks sydsjællandske kommuner, har nu svaret på den sag, vil nu bruge flamingo til letbeton og regner med at kunne genbruge 200 ton flamingo om året, når indsamlingen er etableret på alle genbrugspladser. Antallet af transporter med småt brændbart ventes at falde tilsvarende.

Fra 1. september begynder selskabet at indsamle flamingo for sig. I første omgang på tre genbrugspladser, men i løbet af et års tid på alle genbrugspladser i de seks ejerkommuner. 

AffaldPlus har netop indgået aftale med Holbæk-firmaet Galaxe A/S om at aftage flamingo fra genbrugspladserne, så det kan blive genanvendt i produktionen af letbeton-materialet Thermozell. 

Mere bæredygtigt
I første omgang bliver der containere til flamingo på genbrugspladserne i Dianalund, Slagelse og Næstved. Men AffaldPlus har i aftalen med Galaxe A/S stillet krav om, at firmaet skal etablere et produktionsanlæg i én af de seks ejerkommuner, før flamingo-containere indføres på alle genbrugspladser. 

- Vi er meget interesseret i at få genanvendt alle de ressourcer, vi kan. Men samtidig skal vi jo undgå for meget unødig kørsel med vores affald. Derfor giver det rigtig god mening, at Galaxe A/S etablerer sig i vores område. Og så gør det jo heller ikke noget, at vi kan hive nogle arbejdspladser til regionen, siger chef for genbrug og udvikling Allan B. Johansen. 

Galaxe A/S oplever i øjeblikket en stor efterspørgsel på deres produkt, som både er lettere end traditionel beton, lydisolerende og ikke-brændbart. Det er desuden mere bæredygtigt, fordi grus bliver erstattet af genbrugte og overfladebehandlede flamingokugler. Derudover kan Thermozell knuses og genanvendes igen, når det engang bliver til affald. På den måde bliver CO2-udslippet og ressourceforbruget af grus reduceret ved, at flamingoen både bliver bevaret og levetidsforlænget.

- Lige nu kan vi næsten ikke få nok flamingo til vores produktion, siger Galaxe-direktør Hans Rasmussen. 

Hos Galaxe A/S bliver flamingoaffaldet sorteret yderligere – det meste bruges direkte i produktionen af letbeton, mens en mindre del afsættes til en samarbejdspartner, som genanvender flamingo til ny polystyren.

ka

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev