
KØBENHAVN: Selvom opgørelserne over gadeskrald peger på, at københavnerne generelt er blevet en smule bedre til at ramme skraldespanden, når de skal af med deres affald, så udgør cigaretskod stadig suverænt størstedelen af det skrald, der havner på gaderne i København, oplyser Københavns Kommune.
Siden 2008 har mængden af gadeaffald konstant været større end mængden af affald fra affaldskurvene, men i 2018 blev der for første gang indvejet mere affald fra kurvene end fra gaderne.
Det ændrer imidlertid ikke på, at hele 87 pct. af alle de stykker affald, der lander ved siden af skraldespanden, er cigaretskod, og det er et kæmpe problem. Skod er ressourcekrævende at samle op, de er ulækre og giver et indtryk af en beskidt by, og så er de skadelige for miljøet.
En af forklaringerne på, hvorfor det er svært at få flere skod til at lande i skraldespanden frem for på gaden, i græsset eller i strandsandet, er, at mange rygere tror, der går ild i skraldespanden, hvis de smider skoddet derned. Det er imidlertid ikke rigtigt. Man kan uden problemer smide sit cigaretskod i en af byens næsten 5.800 skraldespande.
Derfor sætter Københavns Kommune i de kommende uger ind med en massiv kampagne, der skal gøre det klart for rygerne, at skod skader miljøet, og at man nemt kan komme af med sit skod i skraldespanden. Derudover fortsætter sommertraditionen, hvor kommunens 'Godtvejrs-patrulje' kører ud og deler lommeaskebægre ud, så der ikke er nogen undskyldning for at smide sit skod på gaden, i kloakristen eller bore det ned i græsset.
Kampagnen består af plakater på gaderne, i udvalgte parker, langs havnen og på Amager Strand. Plakaterne opfordrer alle til at huske at få skraldet med, og her er der ikke kun fokus på skod. Glasskår, pizzabakker, ølkapsler, engangsgriller og alt muligt andet skrald, der ikke hører til i naturen, skal selvfølgelig også smides ud i skraldespande og containere. Kampagnen kommer også til at køre på sociale medier, hvor konkurrencen #takforskrald opfordrer københavnerne til at samle et stykke skrald op for fællesskabet.
MG
Københavns affald i ton
- I 2017 var der meget mere affald, som blev smidt på gaden end der blev smidt i skraldespandene.
- 2.610 tons affald røg i affaldsspande, mens 3.647 tons affald blev fejet op fra gaden.
- Allerede i 2018 så tallene helt anderledes ud. Her blev 3.188 ton smidt i affaldsspandene, mens 2.987 ton blev fejet op.
Kilde: Københavns Kommune
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.