Valgsejr, video og velvilje og en opsang der ikke var en valgtale
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Valgsejr, video og velvilje og en opsang der ikke var en valgtale

OVREFRA Radikalt ønske om systemskifte, og Alternativet vil ‘bygge det næste Danmark’.

BORNHOLM: Folkemødets første partiledertale plejer at være overladt til Alternativet, men i år var det De Radikale, der nød godt af det fuldtallige publikum, som ikke havde nået at undslippe efter den officielle åbning. I år endda med et ekstra boost fra performancekunstner Christian Falsnæs, der til en videoinstallation havde brug for nogle klip af et begejstret publikum.

Det var publikum i den grad med på, så De Radikales politiske leder Morten Østergaard gik på scenen på et bagtæppe af både sidste uges valgsejr, igangværende regeringsforhandlinger og Cirkuspladsens velvilje. Hvad mere kan man ønske sig? Jo, et stop for klimaforandringer, vor generations månelanding som han kaldte det med henvisning til, at det om en god måned er et halvt århundrede siden det første store spring for menneskeheden blev taget.

Men mindre har også ret, fx et systemskifte i dansk politik, og Morten Østergaard anråbte fra scenen både Mette (Frederiksen), Pia (Olsen Dyhr), Pernille (Skipper) og Uffe (Elbæk) samt ‘de progressive blå partier’ - med tilføjelsen: ‘I afgør selv hvem I er’. Han lod dog forstå at han selv havde en klar idé om hvem det ikke er, og mon ikke også adressaterne også først og fremmest var de fire han er på fornavn med. I hvert fald var der intet i talen der kunne ødelægge stemningen i forhandlingerne med deres henholdsvise partier Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet, og når partiledere taler, skal man som bekendt først og fremmest lægge mærke til det, der ikke bliver sagt.

Indehaveren af det sidstnævnte af de fire fornavne, Alternativets politiske leder Uffe Elbæk, var torsdagens anden taler, og hans tilgang var lidt anderledes. Han startede med at takke alle der havde stemt på hans parti, og tilføjede så afvæbnende, at ‘der er ikke for mange af jer’.

En lidt bittersød konstatering, for partiets grønne dagsorden slog igennem i en grad så glæden over opbakningen blev iblandet en vis ærgrelse over den deraf følgende konkurrence om vælgernes stemmer. Selv om de andre kun ‘så grønne ud’, som han sagde.

Dog, klimakrisen er i den grad på dagsordenen, og det talte han trods alt på plussiden. Minussiden er at det jo er en krise, men selv det er der potentiale i. En gave, kaldte Uffe Elbæk det, nemlig muligheden for at ‘bygge det næste Danmark’, som han sagde. Et grønt velfærdssamfund.

Kort sagt en partiledertale med elementer af valgtale i sig, selv om der er så længe til næste gang, som der næsten kan være. Uffe Elæk havde da også lagt ud med at antyde, at der nok ikke var nogen der orkede høre på mere politik, men så nemt skulle det alligevel ikke være.

At tale om politik er hvad partiledere gør, og trods det lidt modstræbende udgangspunkt blev det til adskillige appeller om opbakning til stribevis af initiativer. Selv et valgnederlag kan være et brugbart afsæt til politikudvikling.

 

dknyt rapporterer dagligt 'ovrefra'. Læs eller genlæs gårsdagens klumme:

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev