
KØBENHAVN / ESBJERG: Antallet af brevstemmer i Københavns Kommune er steget med 75 pct. Det har givet ventetider på op til halvanden time, og direktør og valgansvarlig i Københavns Kommune Thomas Jakobsen efterspørger nu nye metoder, der kan lette udfordringer med mange brevstemmer.
- Der er kommet teknologi ind i valghandlingen flere forskellige steder. Det vil være oplagt at se på, hvordan man kan bruge den, når det kommer til brevstemmer alene, siger han.
En løsning kan eksempelvis være en automat, der opstilles på stemmestedet, mener han. Der er også udfordringer med at få brevstemmerne frem til tiden, ligesom brevstemmerne giver udfordringer ved optællingen, fortæller han.
Han anerkender, at det kan blive svært at bruge mere teknologi i valghandlingen. Men han opfordrer til, at kommuner, ministre og andre interessenter får set på, hvordan systemet kan forenkles.
Flere afstemningssteder
Til europaparlamentsvalget har kommunen fået 32.634 brevstemmer, og det er en stigning på 75 pct. i forhold til EU-parlamentsvalget i 2014. Kommunen har taget initiativer til at imødekomme ventetiden for vælgerne til det forestående folketingsvalg, fortæller han. Der kommer flere steder, hvor vælgere kan brevstemme.
I Odense Kommune har man også oplevet en stigning i antallet af brevstemmer. Til søndagens valg kom der 8.022 brevstemmer mod 4.428 ved europaparlamentsvalget i 2014. Valgansvarlig Lise Merrild fortæller, at der var køer på den sidste dag, men ellers forløb brevstemmerne godt.
I Esbjerg Kommune har det givet kritik, at beboere på plejehjem var nødsaget til at stemme til EP- og FT-valg i samme omgang, hvis ikke de selv kunne komme til afstemningsstedet. De måtte dermed stemme uden at kende partiernes lister over folketingskandidater i Sydjyllands Storkreds, og årsagen er mangel på kommunale ressourcer.
Sekretariatschef Søren Abildtrup er ifølge JydskeVestkysten ikke blind for, at det havde været bedre, om plejehjemsbeboere kunne afgive deres stemme i hele brevstemmeperioden:
- Vi har tidligere har skrevet til Økonomi- og Indenrigsministeriet for at få ændret reglerne for brevstemmemodtagelse på plejecentre, så de ligestilles med hospitaler, hospice og fængsler, hvor det er personalet, der står for det praktiske og, hvor det er muligt, at brevstemme i hele brevstemmeperioden, hvilket vil være en udvidet service for beboerne på plejecentrene, men desværre uden held, siger han.
ka / Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.