Tibetsagen og sagen om svindel i Socialstyrelsen er blandt årsagerne til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ønsker en anonym whistleblowerordning på statens område. Det skriver de i en kronik i Berlingske onsdag.
Det er især på Justitsministeriets område, at der har været problemer. Allerede fra den 1. marts skal ansatte i politiet, kriminalforsorgen og Justitsministeriet derfor anonymt kunne indberette strafbare forhold. Senere følger andre af statens områder, skriver Berlingske. Ordningen skal offentligt ansatte bruge til at afsløre fejl, forsømmelser og ulovligheder hos myndighederne.
Det kan være grove overtrædelser af lovgivningen og af interne retningslinjer om for eksempel habilitet, tjenesterejser og modtagelse af gaver. Tanken er, at det skal være muligt at give indberetninger til de enkelte myndigheder via en it-løsning. Den skal sikre, at whistlebloweren ikke får afsløret sin identitet. Til gengæld skal det være muligt for modtageren af informationerne at spørge ind til detaljer og uddybninger, mens anonymiteten stadig bevares.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.