Kritik af sundhedsfællesskaber med vetoret: De vil mangle power
Foto: Linda Kastrup, Ritzau Scanpix

Kritik af sundhedsfællesskaber med vetoret: De vil mangle power

Bestyrelserne i regeringens 21 nye sundhedsfællesskaber skal kun kunne træffe enstemmige beslutninger, og det kan ifølge professor handlingslamme dem.
23. JAN 2019 11.00

Ifølge regeringen kan bestyrelserne i 21 nye sundhedsfællesskaber kun træffe beslutninger, hvis alle otte til femten medlemmer er enige, og det møder kritik fra blandt andet professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, der ser en risiko for handlingslammelse i bestyrelserne.

- Det er svært at finde gode argumenter for en struktur som denne. Normalt vil det, at en part har vetoret være blokerende for ændringer. Det er svært at opnå en enighed, fordi begge parter ved, at de ikke behøver at arbejde konstruktivt sammen om en kompromisløsning, men kan stå på det, man har, siger han til Jyllands-Posten.

Regeringen mener til gengæld, at enstemmigheden vil sikre bestyrelsernes medlemmer som kommune, sygehuse og almen praksis større ejerskab til beslutningerne. Der er lagt op til, at de skal mødes kvartalsvist:

'Sundhedsfællesskaberne træffer beslutninger i enstemmighed. Det understøtter, at alle parter har ejerskab til beslutninger og løsninger og vil arbejde for at implementere dem efterfølgende', står der i sundhedsudspillet.

Ingen ændring i sundhedsfællesskabers struktur
Samtidig vil bestyrelserne ifølge regeringens udspil reelt kunne stå uden beslutningskompetence, fordi de skal indstille beslutninger til de ministerudpegede bestyrelser i sundhedsforvaltningerne og Sundhedsvæsen Danmark, som i sidste ende skal godkende dem. 

Inden udspillet til reformen blev offentliggjort, forklarede Jakob Kjellberg overfor dknyt, at de allerede 21 eksisterende samarbejder - klynger, samordningsfora eller samordningsudvalg - ikke har en formaliseret struktur med magt eller penge. I stedet er de en slags netværksudvalg, sagde han, som skal understøtte samarbejdet mellem kommune, hospital, region og almen praksis.

Det ser der ifølge regeringens sundhedsudspil således ikke ud til at blive lavet om på.

- De har ingen økonomi, og værst af alt: Der er heller ikke beskrevet konkrete opgaver, som de skal løse i fællesskab, siger regionernes formand Stephanie Lose (V) til Jyllands-Posten, der også har snakket med KL's formand og borgmester i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), som tilslutter sig synspunktet.

- Der er hverken finansiering eller beslutningskraft i de bestyrelser, som skal styre de 21 sundhedsfællesskaber, og hvis disse bestyrelser skal tage ansvaret for den nære sundhed for de borgere, der bor i deres område, skal der også være noget power, siger han.


Få et overblik over regeringens forslag til ledelsesstrukturen her

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt