Af Paul Hegedahl
Nina Vinther Andersen:
'Vores Piller. Medicinalindustrien, forskningen, patienterne og lægerne';
Tiderne Skifter, København 2009.
234 s., hft., 14 x 22 cm., stikordsreg.,
meget grundige løbende kildehenvisninger og noter - i alt 331 noter.
Kr. 225,00 inkl. moms.
ISBN 978-87-7973-389-3.
Den 12. april 1955, kun et par timer efter Dr. Jonas Salk, havde annonceret sin opdagelse af vaccine mod polio, blev han i et fjernsynsinterview spurgt: 'Hvem ejer patentet på denne vaccine?'. Det vil jeg mene folket gør,' svarede han. 'Der er ikke noget patent. Kan du patentere solen?
´
I dag:
' - - de forskere, de samarbejder med industrien, kan ikke frit offentliggøre deres resultater. Hvis de gør, kan det være forbundet med retslige efterspil. Tit skal firmaerne sige god for resultaterne, inden de kommer ud til offentligheden. For de data, som patienterne lægger krop og lægerne tid til - dem betragter medicinalselskaberne som deres ejendom. Det er data, som forskerne ikke nødvendigvis har ret til.'
- Nina Vinther Andersen:' Vores Piller. Medicinalindustrien, forskningen, patienterne og lægerne'
Sundhedsudgifterne stiger, og det vil de fortsætte med, bl.a. fordi vi efterspørger mere behandling og medicin. Men, siger forfatteren af denne bog, stigningen skyldes også, at medicinalindustrien påvirker udbudssiden. Virksomhederne er underlagt hårde krav fra deres investorer om at sælge
mere. På verdensplan handler det om enorme beløb.
I disse år er der meget omfattende debat om hele det danske sundhedsvæsen. Der er hele tiden forslag til ændringer og omlægninger - og der er ingen tvivl om, at den mere eller mindre saglige diskussion vil tage til. Her på dknyt.dk har vi anmeldt en række bøger, der behandler problemerne med både indsigt og engagement fra en række forskellige perspektiver. Her er en bog, der undersøger sagen fra en vinkel, der både er etisk og giver grundlag for en samfundsmæssig debat om det danske sundhedsvæsen og dermed en række forslag til nødvendige og gennemtænkte forandringer.
Det handler om vores medicin! Hvor god er den medicin, vi tager, egentlig? Er den nye - og ofte meget dyrere - bedre end det, der allerede findes på markedet? Bliver vi tilstrækkeligt oplyst om dens mulige bivirkninger? Kan vi stole på forskningen? Hvor tæt er samarbejdet mellem forskning og medicinalindustri? Hvor tæt samarbejder nogle læger med de firmaer, der sælger den medicin, lægen udskriver?
Målet med bogen - behovet for en grundlæggende debat
Forfatteren skriver, at formålet med bogen er at give patienter og pårørende mulighed for at blive mere kritiske forbrugere af medicin og sikre en mere oplyst dialog med deres læger, og samtidig giver den politikere, myndigheder og medier baggrundsviden og stof til overvejelse.
Nina Vinther Andersen skriver: 'Alliancen mellem medicinalfirmaer og læger har vist sig så stærk, at der er behov for en grundlæggende debat om i hvilken udstrækning læger, medicinalfirmaer, samfund og patienter har sammenfaldende interesser. Denne kommercialisering af lægevidenskaben kræver også en diskussion om de rammer, samarbejdet skal forgå i. Et af de grundlæggende principper i det danske sundhedsvæsen er, at der ikke er penge mellem læge og patient, og at læger ikke må have økonomiske interesser i elle forbindelse til virksomheder, der handler med lægemidler. Det er et princip, som i årevis har styrket patientens tillid til lægen og gjort, at patienter har kunnet føle sig trygge ved, at lægens diagnose, ordinationer og henvisninger alene har været fagligt begrundet og ikke udsprunget af økonomiske egeninteresser. Den sikkerhed har patienter ikke længere.
Anerkendelse af det seriøse arbejde
Forfatteren gør rede for, at bogen er skrevet 'på egen risiko og regning. Den har været to år undervejs. - - - - fordi alliancen mellem industrien og lægerne bør beskrives kritisk uden at fornærme og med så omfattende dokumentation som mulig'. Og det må medgives, at dokumentationen i form af bl.a. noter og henvisninger er særdeles omfattende.
Nina Vinther Andersen udtaler også, at 'det er mig magtpåliggende at sige, at vi skal være taknemmelige for meget af den medicin, som industrien udvikler og sælger. Den er i mange tilfælde livsnødvendig og øger vores livskvalitet. Mange mennesker i medicinalindustrien har valgt at arbejde der, fordi det er et arbejde, der giver mening.' Der er altså ikke tale om et enøjet angreb på en industri og på lægestanden, men om et kontant, veldokumenteret indblik i nogle forhold, som er uacceptable.
Indhold
Bogen har 12 kapitler, hvor titlerne giver udtryk for skarpheden - men i sidste kapitel er der også konstruktive forslag til ændringer af tingenes tilstand.
Indledning
Kapitel 1. Medicinalindustriens forsøg: Brystkræft og blodpropper
Kapitel 2. Fra pilletriller til højpotent aktie
Kapitel 3. Den pantsatte troværdighed
Kapitel 4. Fortielser, forsinkelser og manipulationer
Kapitel 5. Besnærende og besnærede
Kapitel 6. Ingen så mig gøre det
Kapitel 7. Besvær med at rejse sig
Kapitel 8. Sygdom til salg
Kapitel 9. Kontrol - hvem, hvad, hvor?
Kapitel 10. Dyrt og dødens farligt
Kapitel 11. Tid til selvransagelse
Kapitel 12. Forslag til ændringer
Indeks
Om forfatteren
Nina Vinther Andersen er cand.scient.pol. og journalist samt ekstern lektor på Roskilde Universitet, hvor hun underviser i journalistik og kommunikation. Hun har i mange år beskæftiget sig med medicinalindustrien og dens samarbejde med lægerne, blandt andet på Ugeskrift for Læger, Ugebrevet Mandag Morgen, Politiken og DR.
Et unikt indblik
'Vores piller' giver læserne et unikt - og aktuelt - indblik i medicinalindustrien og dens metoder og i de mange komplicerede økonomiske sammenhænge mellem de mange involverede. Som nævnt fremlægger den de positive gevinster ved samarbejdet mellem medicinalindustrien og lægestanden i form af unikke videnskabelige opdagelser og behandlinger, men den kortlægger også de over- og underdrivelser, der følger med, når multinationale lægemiddelfirmaer skal sælge deres behandlinger i samarbejde med - og til - læger verden over.
Ud over hele forskningsproblematikken, er det i høj grad markedsføringsmetoderne, der belyses. Der har netop været en række sager om It-industriens forskellige gaver til beslutningstagere i den offentlige sektor - med ganske alvorlige konsekvenser af afdækningen. Der kan være virkelig god grund til - og behov for en lignende åbenhed om gaver inden for sundhedssektoren og for om rammerne for samarbejde og økonomiske interesserer. Der synes at være en mangel på viden om - og praktisk gennemførelse af sanktioner, når grænserne overskrides.
Der er brug for markante ændringer
Forfatteren konkluderer, at det er nødvendigt, at politikere - på alle niveauer; blandt lægerne; i kommunerne; på Christiansborg og i Bruxelles, indser og anerkender behovet for grundlæggende reformer af området. Det bør være reformer, skriver hun, 'som tager fat om hele processen fra patientlovgivning til offentliggørelse af data og markedsføring af sygdomme. Og som fundamentalt gør op med de omfattende interessekonflikter.'
Og her kan det være på sin plads at spekulere over, om den nuværende, flertalspolitiske tankegang reelt giver mulighed for et sådant opgør - eller om den snarere (givetvis helt utilsigtet) giver grobund for endnu mere indviklede og uhensigtsmæssige sammenblandinger mellem interessenterne i den danske sundhedssektor. I f.eks. kapitel 3 behandles samarbejdets og privatiseringens følgevirkninger - hvordan rationalet fra den private sektor siver ind i forskningen - og hvordan kritiske læger og forskere bliver forfulgt - både juridisk og på anden vis.
Nina Vinther Andersen nøjes ikke med at afdække og belyse problemerne. Hun fremsætter selv en række gennemtænkte og konstruktive forslag til ændringer, som må være oplagte at sætte på programmet for ethvert politisk ansvarligt parti. Overskrifterne er
• Krav om en medicins positive ekstraværdi
• Erkendelse af interessekonflikternes problematik
• Forbyd lægers interessekonflikter
• Fuld og deltaljeret åbenhed om lægers interessekonflikter
• Fuld og detaljeret åbenhed om de medicinske selskabers interessekonflikter
• Stop for alle gaver
• Definere og etablere sanktioner for, hvad der bør ske, når disse grænser overskrides
• Fuld og detaljeret åbenhed om medicinalfirmaernes reelle udgifter til forskning, udvikling og markedsføring
• Øget involvering af uafhængige patientorganisationer
• Lov om gennemsigtighed i evalueringen af mediciners virkninger og bivirkninger
• Krav om uafhængig vurdering af medicinske præparater
• Mindst ét fase 3 forsøg udført af uafhængige forskere
• Flyt kontrollen fra industri til sundhed og forbrug
• Reformér og styrk Lægemiddelstyrelsen
• Indfør en forskningsfond
• Firmafri efteruddannelse til læger
• Opgør med prisfastsættelsen
• Skrappere sanktioner over for medicinalindustrien
• Uddan sundhedspersonale til at se bivirkninger ved medicin og indberette dem.
Grundlæggende handler det om at bevare - og måske endda ligefrem reetablere - tilliden til det danske sundhedsvæsen. Både for lægerne og industrien er dette nødvendigt. Også medierne har et ansvar for den måde, de behandler historierne om de nye vidundermidler på.
Forslagene til ændringer kan, siger forfatteren, ses som et katalog af muligheder. De kan ses som utopiske og uopnåelige: 'Men uden ændringer kan vi som samfund se frem til flere medicinskader og flere udgifter til medicin. Vi har ikke uanede økonomiske ressourcer. - - - hver gang en unødvendig behandling bliver iværksat, tager det ressourcerne fra en behandling, der måske kunne redde liv. Politikerne føler kun nødvendigheden af ændringer, hvis der kommer et pres fra offentligheden. Jeg håber, denne bog vil medvirke til at mobilisere dette pres.'
Man kan sige, at gennemførelsen af de foreslåede ændringer vil kræve meget arbejde og en stor indsats. Flere af dem vil møde stærk og mere eller mindre åbenlys modstand fra flere sider - men de vil være til så stor gavn for flertallet, at man må håbe, at ansvarlige politikere ikke vil afvente presset fra offentligheden - som måske også vil have vanskeligt ved at finde et samlet forenet udtryk, men af sig selv vil de meget store fordele rent økonomisk samfundsmæssigt ved at få dem gennemført - for ikke at tale om det i vore dage så åbenlyst vanskeligt håndterbare begreb: Etikken.
Supplerende links
Anmeldelser fra andre kilder:
http://voreshverdag.dk/boger-om-born-familier-og-livsstil/263-vores-piller-.html
Af Finn Byrgesen, familierådgiver, journalist
http://www.arbejderen.dk/index.aspx?F_ID=61340&TS_ID=3&S_ID=40&C_ID=149
Af Mauri Johansson, konsulent og pensioneret speciallæge i arbejds- og samfundsmedicin med ansættelser på bl.a. Århus Universitet samt forskellige arbejdsmedicinske klinikker
http://www.journalistforbundet.dk/sw47634.asp
Af Karen Gahrn, journalist, DR Aktualitet & Videnskab: Indstilling af Lene Torp Carlsen og Nina Vinther Andersen til Cavlingprisen for journalistik om lykkepiller
http://dknyt.dk/red/artikler.php?id=48135
Anmeldelse af Helle Bødker Madsen:
'Privatisering og patientrettigheder';
Jurist- og Økonomforbundets Forlag, København 2010.
http://www.dknyt.dk/sider/artikel.php?id=47716&kat=27
Anmeldelse af Jørn Helder og Annie Hagel (red.): 'Sundhedsledelse - forudsætninger, teori og perspektiver'; Hans Reitzels Forlag, København 2009.
http://www.dknyt.dk/sider/artikel.php?id=47631&kat=27
Anmeldelse af 15 forfattere fra sundhedssektoren: 'Skammekrogen. Debatbog om medicinske patienter',
Dagens Medicin Bøger, København 2009.
http://www.dknyt.dk/sider/artikel.php?id=47694&kat=27
Anmeldelse af Helle Merete Nordentoft & Karen Wistoft (red.): 'I hjertet af skolesundhedsplejen - et sundhedspædagogisk udviklingsprojekt i Randers Kommune'; Aarhus Universitetsforlag, Århus 2010.
http://www.dknyt.dk/sider/artikel.php?id=47629&kat=27
Anmeldelse af Torben Ishøy (red.): "Alle disse løfter om et tidssvarende sundhedsvæsen", Forlaget Vandkunsten, København januar 2010.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.