
RANDERS: Randers Kommune ønsker at styrke erhvervslivets muligheder i landdistrikterne. Derfor blev der i efteråret 2009 igangsat et pilot-projekt. Formålet var at klarlægge om lokale
erhvervsnetværk kan være med til at styrke erhvervslivet på landet. Der har siden været et netværk i både Havndal, Tørring og Spentrup-områderne. Begge steder har de i alt 14
virksomheder været meget begejstrede, oplyser kommunen.
- Alle de deltagende virksomheder har givet udtryk for, at de ønsker at forsætte med netværket, fortæller erhvervs- og udviklingschef Kim Kofod Hansen.
Der manglede et tilbud
Hos virksomheden LP Inventar i Tørring, der har specialiseret sig i stole og andet inventar til caféer og spillehaller, er direktør Lars Pedersen heller ikke i tvivl.
- Vi har helt sikkert manglet et tilbud herude, siden den gamle erhvervsklub blev lukket som en konsekvens af kommunesammenlægningen for fire år siden. Den gang var vi en 30 - 40 virksomheder i det gamle Nørhald Kommune. Vi mødtes et par gange om året for at snakke og lære af hinanden, siger han.
Lars Pedersen medgiver, at virksomhederne måske nok af sig selv burde have skabt et nyt netværk.
- Men det sker bare ikke, fordi hver enkelt virksomhed umiddelbart har nok i egne opgaver. Derfor har det også været så godt, at vi har kunnet få det her skub af kommunen til at komme i gang, fastslår Lars Pedersen.
Der skabes positivt samarbejde
Igennem det sidste halve år har der været afholdt møder i de to netværk en gang om måneden. Derudover har der været arrangeret nogle besøg på større virksomheder. Til netværksmøderne har deltagerne dels talt om deres egne udfordringer og fået sparring. Der har været afholdt faglige temamøder, hvor der også er blevet fokuseret på nogle af de fælles udfordringer, der er ved at drive virksomhed på landet.
- Det har været alle tiders, at vi på den måde har kunnet hjælpe hinanden. Jeg føler mig overbevist om, at vi har fundet kilden til et godt samarbejde. Det kan også være praktisk, hvor vi sammen kan finde nogle gode produktløsninger, siger Bjarne Bech Jensen.
Han driver Dalbyneder Maskinværksted sammen med syv ansatte. Arbejdsplad ser som et erhvervsnetværk kan være med til at bevare, fordi et tættere samarbejde mellem
virksomhederne vil kunne skabe øget produktion i lokalområdet, mener Bjarne Bech Jensen.
Positiv evalueringsrapport
Pilotprojektet har været støttet af Velfærdsministeriets Landdistriktspulje med 176.000 kroner, der hovedsageligt er gået til at sikre en tovholder i pilotprojektets levetid. Af ministeriets evaluerings-rapport fremgår det, at alle de deltagende virksomheder har haft et stort udbytte af
netværkene.
Derudover har de flere konkrete ideer til, hvordan erhvervslivet generelt kan styrkes på landet. Ideer som både netværkene og kommunen ventes at arbejde videre med. Erfaringerne fra landnetværkene kan ifølge evalueringsrapporten også anvendes af Region Midtjylland, der skal i gang med at etablere lignende netværk i flere af regionens landdistrikter.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.