
Af Thomas Jensen
VIBORG: Fra 2011 til 2013 afsætter kommunen henholdsvis 6, 12 og 12 mio. kr. på velfærdsteknologi. Bl.a regner kommunen med at satse på telemedicin.
- Jeg mener, at omsorgsteknologi kan give et kvalitetsløft for borgerne og samtidig besparelser for samfundet, og dermed mulighed for prioritere at bruge ressourcerne på eksempelvis plejen af borgerne. Velfærdsteknologi kan bidrage til at give tryghed, selvbestemmelse, livskvalitet, og sidst men ikke mindst øget værdighed med fx de nye toilettyper, siger Mette Nielsen (S) socialudvalgsformand til dknyt.
Hun mener, at der er et stort potentiale i velfærdsteknologi til gavn for både borgerne og kommunen.
- Et praktisk eksempel kunne være; hvis Fru Hansen har et sår på benet - og man via teknologien (fx håndholdte PDA`er/telefoner) kan sende et billede ind og få en lægefaglig vurdering - ja, så vil det betyde, at hun slipper for at skulle gøres klar, køres til lægen, undgå ventetid, og køres tilbage igen. Sidst men ikke mindst skal vi huske på, at det er ældre/syge mennesker, som vi via velfærdsteknologi kommer til at kunne give bedre service. Derfor er teknologien en meget væsentlig faktor i hele den kommunale sundhedsindsats, og i arbejdet med at lave en strategi for, hvordan vi løser flere og flere opgaver, i takt med regionerne udskriver patienterne, mens de er i behandling, og ikke som for år tilbage, når de er færdigbehandlet, mener Mette Nielsen.
Ikke mindst på det somatiske og psykiatriske område er der noget at hente.
- Kommunerne skal generelt løse flere og flere opgaver uden der følger finansiering med. Og derfor må vi gå nye veje og her anser jeg teknologien som en af 'hovedvejene'.
Flere ældre
- Viborg Kommune er arealmæssigt Danmarks andenstørste, og derfor betyder de store afstande, at bl.a telemedicin ville kunne give et kvalitetsløft. Man kunne fx benytte sig af samtaleskærme på de lokale plejecentre i forbindelse med 'video-konferencer'. Det ville også give et væsentlig kommunikationsløft.
I de kommende år vil den demografiske udvikling af ældre påvirke den kommunale ældreboligpolitik. I Viborg Kommune forventes antallet af personer over 65 år at stige med ca. 6.200 frem mod år 2025.
Gruppen af 'yngre ældre' (65-79 år) ventes at stige med 4.300 personer i perioden, hvilket svarer til en stigning på 38 pct., mens gruppen af ældre over 80 år ventes at stige med 1.900 personer i perioden, hvilket svarer til en stigning på 50 pct.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.