Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Ventetiden på byggesager varierer med 99 dage

En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at der er store forskelle i kommunerne på, hvor lang tid borgere og virksomheder skal vente på at få lov til at gå i gang med at bygge.

Variationen er voldsom på ventetider på byggesager mellem kommunerne. Det viser en ny analyse fra Dansk Byggeri, som har kortlagt ventetiderne i alle kommuner i 2019.

Kommunerne bruger i gennemsnit 50 dage på at behandle en byggesag, når alle relevante informationer er modtaget. Den hurtigste kommune, Vallensbæk, bruger i gennemsnit fem dage på at sagsbehandle, mens den langsomste kommune  - Fredensborg - i gennemsnit bruger 104 dage.

- Tallene viser tydeligt, at kompetencerne til at vurdere en byggesag stadig varierer meget fra kommune til kommune. Det er ikke hensigtsmæssigt, når det bliver en bremseklods for virksomheder og borgere, der gerne vil bygge nyt eller udvide,  siger Torben Liborius erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri.

De længste ventetider forekommer i Hovedstadsområdet og i Nordsjælland, mens den korteste er i Sydjylland. Generelt fremgår det, at der er længere ventetider på Sjælland. Her bruger kommunerne i gennemsnit 17 dage længere på byggesagsbehandlingen end i Jylland.

Den gennemsnitlige ventetid er kun gået tilbage i Østjylland, Fyn og på Hovedstadsområdet fra 2018 til 2019, mens den er steget i andre landsdele. På Sjælland og Lolland-Falster er den steget med syv dage, mens den er steget med seks i Midt- og Vestsjælland. Bornholm har haft den største stigning på gennemsnitlig 15 dage i forhold til 2018.

I 40 pct. af landets kommuner skal borgere og virksomheder i gennemsnit vente over 50 dage på at få behandlet en byggesag, mens kun tre kommuner har en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på under 14 dage.

MG

Se ventetiderne for de enkelte kommuner.