Vejles whistleblower-ordning under kritik

KORT NYT8. OKT 2021 11.38

VEJLE: Den obligatoriske whistleblower-ordning, som alle kommuner skal indføre inden nytår, mødte kritik i Vejles byråd onsdag, skriver Vejle Amts Folkeblad. Der mangler svar på, hvordan en medarbejderklage skal behandles, hvis det er en politiker, der bliver klaget over. Hvad sker der fx, hvis borgmesteren slikker en medarbejder i øre under julefrokosten, ville det radikale byrådsmedlem Torben Elsig-Pedersen vide.

Kommunen har nemlig valgt en løsning, hvor en klage, der først af et eksternt advokatfirma er blevet vurderet berettiget til videre behandling, sendes til kommunens egne whistleblowerenhed. Enheden består af kommunaldirektøren, chefen for kommunens HR-afdeling og en kommunal jurist, som ender med at beslutte, hvordan sagen skal behandles.

Det er den måde at organisere ordningen på, der vækker bekymring i forhold til upartiskhed, for hvordan vil kommunaldirektøren håndtere en klage over sin øverste chef, ønskede Torben Elsig-Pedersen svar på. Borgmesterens svar lød ifølge avisen, at "i den situation har vi pressen".

sfe