Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Vejle ønsker yderligere afklaring omkring nyt forbrændingsanlæg

Projektet er spændende, men der er simpelthen for mange usikkerhedsfaktorer på affaldsområdet. Derfor har et enigt byråd i Vejle Kommune vedtaget i første omgang at stemme nej i L90

VEJLE: Et enstemmigt byråd har besluttet, at Vejle stemmer nej til at igangsætte byggeri af et nyt forbrændingsanlæg i Kjellerup, fortæller kommunen i en pressemeddelelse. Alle medlemskommuner i L90, herunder Vejle, er blevet bedt om at tage stilling til, hvordan de forholder sig til planen om at bygge et nyt forbrændingsanlæg i Kjellerup.

Anlægget, som forventes at ville beløbe sig til ca. 1,1 mia. kroner og have en forbrændingskapacitet på 190.000 ton affald pr. år, skal ifølge planen stå færdig i 2014.

Borgmester i Vejle Kommune Arne Sigtenbjerggaard (V) erkender, at det har været en vanskelig beslutning.

- Det er et utroligt spændende projekt. En så stor beslutning indeholder dog naturligvis også en række usikkerhedsfaktorer, og det var netop summen af dem, der til sidst blev udslagsgivende for, at Vejle Kommune har valgt at stemme nej.

- Det nye anlæg vil efter færdiggørelsen betyde, at Vejle Kommune vil hæfte for ca. 140 mio. i anlægget. Det er rigtig mange penge, siger Arne Sigtenbjerggaard. Vi har i Vejle Kommune taget vores beslutning meget seriøst og arbejdet hårdt med de nødvendige afklaringer. Men vi har behov for større klarhed, inden vi kan anbefale et ja, siger borgmesteren.

Der er flere ting, der skaber usikkerhed og ligger til grund for afgørelsen, forklarer borgmesteren. Det er især den forestående liberalisering af forbrændingssektoren, hvor vilkårene endnu ikke er fastlagt. Den økonomiske udvikling påvirker også mængden af affald. Det samme gør den øgede sortering til genanvendelse og muligheden for eksport af erhvervsaffald.

Netop fordi projektet er meget spændende og kan vise sig at være en god idé, har Vejle Kommune tilkendegivet, at kommunen godt kan bakke op om, at der arbejdes videre med analyser og godkendelser.

Når der er kommet afklaring på nogle af de store usikkerheder, vil et revideret beslutningsgrundlag kunne forelægges mere præcist og med en kortere tidshorisont for beslutning i medlemskommunerne og efterfølgende eventuel gennemførelse.

mou