
VEJLE: I den kommende tid vil flere elever, der tidligere har gået i en specialklasse eller specialskole i Vejle Kommune, blive tilbudt undervisning på én af kommunens folkeskoler.
Konkret er målet, at yderligere 40-45 elever med generelle indlæringsvanskeligheder undervises i normalskolen. Det følges op af mere viden og flere penge til folkeskolerne til inklusion.
At flere elever med særlige behov skal inkluderes i folkeskolens almene undervisning har længe været et fokusområde og indgår som en del af kommunens specialundervisningsstrategi.
- Vi har i lang tid arbejdet målrettet med at styrke inklusionen i folkeskolerne og derved skabe gode rammer for læring og trivsel - også for elever med særlige behov, siger Dan Skjerning (S), formand for Børne- og Familieudvalget.
- Det sker allerede, at elever efter et par år i et specialtilbud er klar til at afslutte skolegangen i en almindelig klasse. Forløbet sigter da også mod, at eleverne får redskaber og kompetencer til at kunne klare sig på lige vilkår med andre unge - også efter endt skolegang.
Budgetforliget har speedet processen op
Konkret har Børne- og Familieudvalget godkendt en nedjustering af antallet af pladser i specialundervisningstilbud for elever med generelle indlæringsvanskeligheder.
Beslutningen er en del af udmøntningen af budgetbesparelserne, hvor der på specialundervisningsområdet skal spares 3 mio. kr. De økonomiske udfordringer er ikke årsagen til, at flere elever skal inkluderes i den almene undervisning. Men økonomien har gjort det nødvendigt at sætte ekstra skub udviklingen.
- Jeg mener, det er den rigtige vej at gå, siger Dan Skjerning. Vi har hele tiden haft et mål om, at flere elever skal inkluderes i den almindelige undervisning. Lidt forenklet kan man sige, at vi hellere vil bruge en af del af de udgifter, vi i dag bruger på specialundervisningen, på at skabe inkluderende læringsmiljøer i folkeskolerne. Beslutningen om færre pladser er et skridt i den retning.
- Når det er sagt, fortsætter Dan Skjerning, vil der altid være elever, der har behov for et specialundervisningstilbud. Og det vil naturligvis også i fremtiden være sådan, at elever, der opfylder kriterierne for et skoletilbud i en specialklasse, vil blive visiteret til det.
En omlægning af ressourcerne
Anette Jensen, der er skolechef, supplerer:
- Overordnet set er der over de sidste 10 år en stadig større andel af eleverne, som modtager specialundervisning. Tendensen er faktisk ikke speciel for os, men ses også på landsplan. Konkret bruger vi i Vejle Kommune op mod 25 pct. af udgifterne på skoleområdet til undervisning i specialklasser eller specialskoler.
- Den store udfordring er at skabe inkluderende læringsmiljøer i folkeskolen. Vi skal have flyttet viden fra de specialiserede tilbud over til lærere og pædagoger i folkeskolerne - i stedet for at bringe eleverne den anden vej. Det sker via de såkaldte kompetencecentre på skoler med speciel viden, siger Anette Jensen. Hun har også store forventninger til udviklingsprojektet 'Skolen i Bevægelse', som skal udfordre vaner og måder at arbejde på i skolen.
- Jeg vil også nævne, at medarbejderne måske særligt i specialklasser og specialskoler har fokus på - og er dygtige til - relationsarbejdet. Det har stor betydning for elevens læring og trivsel, og det er kompetencer, der skal bringes yderligere i spil i distriktsskolerne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.