Vejle bringer kultur og fællesskab hjem til folks stuer

Spredningen af coronavirus har gjort det svært at få kulturelle oplevelser og mødes i sociale fællesskaber. Det gør Vejle Kommune nu noget ved.

VEJLE: Vejle Kommune lægger i disse dage alle kræfter i at skabe en række kulturtilbud og aktiviteter, som borgerne kan få glæde af, imens mange ikke kan møde på arbejde, børnene er hjemme fra dagtilbud og skole, og man ikke kan mødes med venner og familie, som man plejer.

- Vi ved, at mange har travlt med at arbejde hjemmefra, samtidig med at børnene skal lave skolearbejdet hjemmefra. Men til de borgere, der savner inspiration til oplevelser og fællesskaber, har vi samlet en række onlineaktiviteter, siger Dan Arnløv Jørgensen (K), formand for Kultur- og Idrætsudvalget.

Det omfatter blandt andet, at børn har mulighed for at deltage i live make-a-thon, hvor de samles online og er kreative med ting, de har i hjemmet sammen med en guide fra kommunens FabLab. VejleMuseerne livestreamer fra de daglige fodringer af dyrene Jernaldermiljøet i Vingsted, og så har museerne skabt et online #hjemmemuseum, hvor de opfordrer borgerne til at dele billeder af kunst, der betyder noget for dem.

Kommunen vil hjælpe lokale kunstnere
Forskning viser, at kultur, kreativitet og fællesskaber har afgørende betydning for vores mentale sundhed. Derfor må vi ikke glemme hverken kulturen eller fællesskaberne i disse uger, mener Dan Arnløv Jørgensen.

- Både fysisk og mentalt har vi brug for at føle, at vi er fælles om noget og dele oplevelser med kunst, kultur eller bevægelse. Det er betingelserne svære for nu, så vi har været nødt til at se på, hvordan vi kan skabe oplevelser og fællesskaber, hvor vi ikke er afhængige af at skulle være i samme rum, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Et andet fokus i Vejle er, hvordan man sikrer økonomisk overlevelse hos kommunens lokale kunstnere. Mange lokale kunstnere og musikere har mistet deres indtægtsgrundlag, fx på grund af aflyste koncerter. Derfor arbejder Vejle Kommune med at knytte nye bånd mellem de lokale musikere og borgerne.

- I den situation, vi har nu, kan vi ikke holde koncerter, ferniseringer eller invitere inden for på ateliererne, men vi kan knytte tættere bånd mellem borgerne og de lokale kunstnere og musikere på andre måder, fx gennem livestreamede hjemmekoncerter, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Kommunen har samlet et overblik over alle kulturelle oplevelser, aktiviteter og muligheder for online fællesskaber på kommunens hjemmeside www.vejle.dk/corona og på kommunens Facebook.

MG

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev