
HALSNÆS: Kontrakten, som Halsnæs Kommune har indgået med virksomheden YIT A/S, er på 91.4 mio. kr. og omfatter energiinvesteringer, som medfører gennemgribende energibesparende forbedringer i kommunens ejendomme, oplyser kommunen.
Aftalen er et såkaldt ESCO-projekt (Energy Service Company), hvor idéen er, at en ESCO-virksomhed gennemfører energibesparende tiltag i kommunens bygninger, og at de opnåede besparelser i energiforbruget finansierer omkostningerne ved forbedringerne.
Investering i energibesparelser
ESCO-projektet er opdelt i tre faser: en energianalysefase på seks måneder, en anlægsfase på 1,5 år og en garantifase på 10 år, hvor YIT A/S stiller garanti for, at den forudsatte besparelse opnås.
Energianalysefasen - med en gennemgang og analyse af de enkelte bygninger under ESCO-aftalen - er gennemført, og kommunen frigiver nu en anlægsbevilling til gennemførelse af de konkrete tiltag, der er beskrevet i analysen.
Anlægsbevillingen løber op i godt 86 mio.kr.
Energibesparelsen på varmeforbruget i de kommunale bygninger forventes at blive på godt 30 procent, på el-forbruget godt 28 procent og andelen af energibesparelsen fra vedvarende energi på minimum 15 procent.
- Som borgmester i en klimakommune er det en ren fornøjelse at konstatere, at vi nu efter den indledende analysefase kan komme i gang med det konkrete klima- og renoveringsarbejde, som vil give mærkbare energibesparelser på mange af kommunens ejendomme - og ikke mindst med en stærkt reduceret CO2-udledning til følge. Til glæde for både klimaet og kommunens borgere, siger borgmester Helge Friis.
Fyrtårn
I det næste halvandet år frem til udgangen af 2011 tid vil der blive udført omfattende energibesparende arbejder på de 96 kommunale ejendomme - med i alt 120 bygninger - som er omfattet af projektet. Det meste arbejde vil ikke være synligt for omverdenen. Det kan være VVS-arbejde, ventilation eller el-arbejde, som sikrer en effektiv og energirigtig drift af bygningernes tekniske installationer.
- Jeg vil dog pege på et af projekterne - det vi kalder et Fyrtårnsprojekt i ESCO-projektet - som borgerne følge fra sidelinjen. Nemlig etableringen af jordvarme, solcelle- og solvarmeanlæg i de kommunale ejendomme i området ved Magleblik i Frederiksværk. Det drejer sig om Magleblikskolen, Frederiksværkhallen og Frederiksværk Svømmehal. Dermed også sagt, at vedvarende energi er en vigtig del af det energibesparende arbejde i projektet.
Holder målsætningen
I forbindelse med analysearbejdet er der blevet udarbejdet en projektudviklingsrapport for hver af de involverede 96 kommunale ejendomme. Rapporten indeholder oplysninger om bygningerne samt oplysninger, der har betydning for energiforbruget.
Disse oplysninger vil siden blive anvendt i garantifasen til den årlige vurdering af, om de besparelser, som YIT A/S har beregnet, er opnået.
Fakta
Halsnæs Kommune blev klimakommune i august 2008. En aftale med Dansk Naturfredningsforening betyder, at kommunen som virksomhed har forpligtet sig til at nedbringe CO2-udslippet med to procent hvert år frem til 2025. Desuden har kommunen indgået samarbejde med Elsparefonden om at nedsætte elforbruget ligeledes med to procent om året.
YIT A/S - med hovedsæde i Finland - er Nordens førende teknikentreprenør med mere end 25.000 medarbejdere i koncernen og med næsten 100 års erfaring indenfor byggeri og tekniske installationer.
YIT A/S har valgt OBH-Gruppens rådgivende ingeniører til at stå for energianalysen og komme med forslag til, hvor der kan spares på varme og elforbruget.
OBH's klimaingeniører skal desuden komme med forslag til, hvordan kommunen kan omlægge dele af energiforbruget til vedvarende energi som for eksempel varmepumper, solceller og solfangere.
På hjemmesiden www.esco.halsnaes.dk kan interesserede følge projektets fremdrift - fra idéfasen og gennem til projektets gennemførelse.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.