dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Vandværk på Fanø kan nu fjerne PFAS fra drikkevand

Fanø havde dobbelt så højt indhold af PFAS i drikkevandet, som grænseværdien tillader. Med ionbytning skal man nu have forekomsten ned under grænseværdien.
18. SEP 2022 19.25

FANØ / ESBJERG:  De sundhedsskadelige fluorstoffer kaldet PFAS har været meget omtalt, efter det blev konstateret mange steder i Danmark. Blandt andet i badevand, havskum og drikkevand. Ved årsskiftet blev grænseværdien for indholdet af PFAS i drikkevand sænket fra 100 til 2 nanogram per liter. Det skabte problemer på Fanø, hvor PFAS-indholdet lå på 4 nanogram per liter.

Men nu har man på Fanø fundet en metode, der kan fjerne PFAS fra drikkevandet, skriver Fanø Posten. Her har det danske vandrensningsfirma Silhorko opfundet et anlæg sammen med Fanø Vand A/S. Og det kan altså fjerne PFAS i drikkevandet ned til et niveau, hvor det ikke kan måles.

Arne Koch, der er afdelingschef for drikkevand i Silhorko, fortæller, at de i første omgang forsøgte at fjerne stofferne ved hjælp af kul. Da det ikke viste de ønskede resultater, gik man i stedet over til en metode kaldet ionbytning. Det er en metode, som i industrien bruges til at fjerne uønskede stoffer fra vandet.

- Det performer meget bedre. Man får en helt anden rensningsgrad, end man gør med aktivt kul. Med ionbytning har vi kunnet fjerne PFAS ned under detektionsgrænsen, siger Arne Koch.

Han fortæller, at den nye metode alene fungerer i vand. Man kan ikke brede den ud til at rense for eksempel jord. Forsøget har nu kørt i over et halvt år, og målinger viser stadig, at PFAS-indholdet er langt under grænseværdien på to nanogram per liter.

Derfor er Silhorko gået i gang med at designe og bygge et rensningsanlæg i fuld størrelse på Fanø. Anlægget ventes at stå færdig i slutningen af året.

Arne Koch påpeger dog, at leveringstiderne på nogle af de ting, som de skal have hjem, er omskiftelige. Derfor kan det ikke udelukkes, at anlægget står færdigt lidt senere.

Projekter er sket i samarbejde med myndighederne. Kaj Svarrer, der er bestyrelsesformand for Fanø Vand A/S fortæller, at de har kørt et parløb med Esbjerg Kommunes miljøafdeling, som har fulgt processen.

- Vi arbejder tæt sammen med myndighederne om det her, og jeg er selvfølgelig glad for, at der nu er truffet en beslutning og, at det (metoden til at fjerne PFAS, red.) ser ud til at virke, siger Kaj Svarrer.

Ifølge Arne Koch vil man uden problemer kunne udrulle den nye metode andre steder i landet.

Imens der arbejdes på det nye anlæg har Silhorko opsat et midlertidigt kulfiltreringsanlæg på Fanø. Det sørger for, at Fanø ikke længere har en PFAS-værdi på 4 nanogram per liter, men i stedet holder sig under grænseværdien på 2 nanogram per liter.

Ifølge Anne Marie Vinggaard, der er professor i molekylær toksikologi ved DTU, tegner det "lovende", at Fanø har formået at bringe PFAS-indholdet så langt ned, at det ikke kan måles. Hun forklarer, at de 4 nanogram per liter, som der tidligere var på Fanø, ikke var anbefalelsesværdigt. 

Hvor skadeligt det er at drikke, kan man ikke konkludere overordnet. Det skyldes, at det er forskelligt fra person til person, hvor meget PFAS man har i blodet fra andre kilder. Men især gravide skal ikke drikke vand med så højt et niveau, slår Anne Marie Vinggaard fast.

- Ud fra en gennemsnitsbetragtning for en hel population, så er det ikke tilrådeligt at indtage vand, der indeholder mere end 2 nanogram per liter, siger hun.

 
* PFAS er en samling af fluorholdige, miljøskadelige kemikalier, som har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne.

* Stofferne er stabile, svært nedbrydelige og er vand- og fedtskyende.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/vandvaerk-paa-fanoe-kan-nu-fjerne-pfas-fra-drikkevand

GDPR