V siger farvel til veteran og opstiller tredjegenerationskandidat

KV21-nyt fra Venstre på Ærø, i Billund, Aabenraa, Frederikshavn og Odder, der har det sjovt med lodtrækning, og Tønder, hvor der igen er ballade.
20. MAJ 2021 8.30

TEMA: KV21

Ærø har Venstre nu igen udpeget landbetjent og byrådsmedlem Lennart Mogensen (foto) som spids. Kandidat - og spids - har han været siden KV13, hvor V fik to ud af de 15 pladser. Ved KV17 blev det til tre.

Borgmester er i denne periode Ole Wej Petersen (S), der ikke stiller op igen og som spids er afløst af Peter Hansted. S har fire mandater, mens der er tre til både V og K, der har byrådsmedlem Mads Boeberg Hansen som ny spids.

En af de kommunalpolitikere, der forlader byrådet efter denne periode, har hjemme i Billund. 64-årige fritidsklubleder og viceborgmester Klara Lyskjær Noer, der har siddet i byrådet gennem de seneste 20 år - først i den gamle Billund Kommune - har besluttet ikke at genopstille, skriver JydskeVestkysten

Tilbage i 2012 stillede hun op som kandidat til borgmesterposten og blev knebent slået af Ib Kristensen, der som bekendt kunne fortsætte som spids og borgmester, men som også stopper efter denne periode. Ny spids er her Stephanie Storbank. V sidder på 10 ud af 25 pladser.

I den anden ende af aldersskalaen finder man i Aabenraa en 18-årig V-kandidat, der har politik i blodet. Hanna Tietje er lokal VU-formand og stiller ved KV21 op for første gang. Stiller op gør også hendes far Philip Tietje, der er byrådsmedlem, formand for vækstudvalget og folketingskandidat. Hendes farfar, Hans Philip Tietje, var i sin tid Venstre-borgmester i Lundtoft Kommune.

Her har V borgmesterposten, og Thomas Andresen stiller op igen som spids. V har her 11 pladser ud af 29.

I Frederikshavn har Venstre ambitioner om at få flere kandidater - lige nu er der efter første opstillingsrunde i februar 12 mod 17 ved KV17. "For at opstille som kandidat skal du have været medlem af Venstre i mindst syv dage," fremgår det af omtalen hos kanalfrederikshavn.

Sådan er partireglerne så forskellige. I sidste uge kunne vi fortælle om S i Stevns, der dispenserede fra regler om mindst et års medlemskab for at kunne opstille to, der ikke levede op til det krav. I Frederikshavn, hvor S står stærkt med Birgit S. Hansen som borgmester, havde Venstre senest borgmesterposten, da Lars Møller var borgmester 2010-2013, og stiller med Mette Hardam som ny spids efter Jytte Høyrup ved KV17.

I Odder greb Venstre til lodtrækning, da kandidaterne skulle fordeles - altså rækkefølgen efter spidsen, som igen er borgmester Uffe Jensen. 15 kandidater fra 35 til 70 år, seks kvinder og ni mænd, valgte ifølge Horsens Folkeblad først en træklods med nummer på, og i den rækkefølge kunne hver enkelt så trække en ballon med et nyt nummer, der afgjorde rækkefølgen på stemmesedlen.

V har syv ud af 19 pladser i byrådet og stillede sidst 11 op.

Det lyder gemytligt i Odder, men mindre i Tønder, hvor Venstre, der har været igennem en større spaltning, igen har mandefald. Ifølge JydskeVestkysten trækker Lisbeth Bang Pedersen sig nu som næstformand i Venstres kommuneforening og som formand i vælgerforeningen i Toftlund, hvor også de fire øvrige bestyrelsesmedlemmer følger trop. 

"Der foregår ting i Venstre, som vi har svært ved at se os selv i", lyder det fra Lisbeth Bang Pedersen, der siger, at "formand Kim Tygesen giver al magt til spidskandidaten, Martin Iversen. Der bliver taget beslutninger hen over hovedet både på mig og andre, der bliver ikke informeret om vigtige ting, der sker i og omkring Venstre."

Mens Martin Iversen, der endnu ikke er i byrådet, altså er V-spids, er den nuværende borgmester Henrik Frandsen, der blev valgt for Venstre, nu spids for Tønder Listen.