DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

"Unge gider ikke høre mere om corona"

Moralske pegefingre skal afløses af dialog, hvis unge skal ændre adfærd, siger professor.

Eleverne på landets højskoler er gode til at vaske hænder og spritte af, men dårlige til at holde afstand i fritiden. Det viser et endnu ikke offentliggjort forskningsstudium fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut, skriver hojskolebladet.dk.

Projektet er også interessant uden for højskolerne, siger professor Flemming Konradsen, der er en af forskerne bag studiet, til hojskolebladet.dk. Resultaterne lægger op til, at man i stedet for at løfte den moralske pegefinger over for unge skal finde nye og bedre måder at tage dem med på råd.

- De unge gider ikke høre mere om corona. De er blevet lagt ned af corona. De er blevet deprimerede af at høre om corona. Det, der er den store udfordring i dag i Danmark såvel som i hele Europa, er, hvordan man engagerer unge mennesker, så de føler et ansvar for fællesskabet, siger Flemming Konradsen til bladet.

Inddragelse og nudging

Han pointerer, at en af de største udfordringer er den alkoholkultur, der er så tæt forbundet med socialt samvær. Studiet viser nemlig, at fester, musik og alkohol på mange måder er konfliktskabende, når det handler om at holde afstand. Desuden har mange svært ved at se meningen med alle regler.

- Stort set alle de højskoleelever, vi har været i kontakt med, anerkender ansvaret for at mindske coronasmitten af hensyn til særligt sårbare i samfundet, siger Flemming Konradsen.

- Eleverne skal bare fortælles om retningslinjerne på en måde, der er fordøjelig, forståelig og relevant for dem. Det er slet ikke umuligt – særligt ikke hvis man inddrager dem undervejs i processen og eksperimenterer med forskellige nudgingtilgange, siger han til bladet.

ak