
Børnehavernes evner til at gøre børnene skoleparate og sikre trivsel er vidt forskellige. Det skriver Politiken tirsdag på baggrund af en ny undersøgelse af daginstitutioner i fem kommuner, som er den første af sin art i Danmark. 170 dagtilbud har deltaget i undersøgelsen, som 3.228 børn, 4.451 forældre og 1.307 pædagoger har medvirket i.
På en skala fra 1 til 4 point scorer daginstitutionerne meget forskelligt – op til et helt point – når de bliver målt på vigtige parametre såsom børnenes trivsel, kendskab til ord og tal, hvilken type aktiviteter børnene laver, personalets vurdering af egne kompetencer samt deres evne til at planlægge, hvad børnene skal lave.
Selv i daginstitutioner, der ligger tæt på hinanden i samme kommune, er der store forskelle på kvaliteten. Samtidig viser undersøgelsen, at ni ud af ti børn godt kan lide at gå i børnehave.
- Børnene har meget forskellige vilkår for at lære blandt andet sociale kompetencer og sprog, alt efter hvilket dagtilbud de går i. Konsekvensen er, at nogle institutioner er bedre til at forberede børnene til skole end andre. Så det er ikke ligegyldigt, hvilken en institution man vælger, siger Ole Henrik Hansen, forskningsleder og lektor ved Nationalt Center for Skoleforskning, DPU, Aarhus Universitet.
Udviklingsforskel på op til to år
Forskergruppen har blandt andet undersøgt, hvor godt børnene trives, ved at stille børn på fire, fem og seks år spørgsmål om deres hverdag: Om de eksempelvis glæder sig til at komme i børnehave, og om de laver sjove ting.
Forskellene på institutionerne er store – på en skala fra 1 til 4 ligger spredningen i børnenes egne vurderinger af deres trivsel på et halvt point. I forhold til såkaldte kompetenceaktiviteter som at tale om bogstaver, få læst højt, tegne, male og synge er forskellen 0,7 point.
Når det kommer til børnenes evne til at genkende ord og figurer, er forskellen, hvad der svarer til hele to år. Børnene i den børnehave, der scorer lavest, er altså cirka to år bagud i forhold til børn i den børnehave, der scorer højest. Og når det gælder det pædagogiske personales vurderinger af egne kompetencer, er der en forskel på knap et halvt point.
Hos KL kalder Anna Mee Allerslev (R), formand for børne- og kulturudvalget, i en mail til Politiken resultaterne for 'bekymrende'.
- Vi har brug for, også på dagtilbudsområdet, at udvikle kvaliteten med afsæt i viden fra data. Derfor tager vi også disse resultater meget alvorligt. Det er bekymrende, at kvaliteten i dagtilbud tilsyneladende er så forskellig, siger hun.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.