DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Ulla Astman får skarp kritik fra borgmestre i nordjysk lægevagtsag

På intet tidspunkt har regionsrådsformanden taget fat i os og fortalt, hvad der var i vente, lyder det fra tre borgmestre efter nordjysk lukning af tre lægevagt-konsultationer. Læk til pressen ændrede forløbet, siger Astman.

FREDERIKSHAVN / JAMMERBUGT / VESTHIMMERLAND: At en ny nordjysk lægevagtsaftale mellem regionen og PLO betyder lukning af konsultationsstederne i Farsø, Brovst og Skagen, møder nu skarp kritik fra de tre involverede nordjyske borgmestre, der ikke mindst reagerer på, at regionsrådsformand Ulla Astman (S) til lokale medier har sagt, at de berørte borgmestre 'har sovet i timen'.

Frederikshavn-borgmester Birgit S. Hansen (S), Jammerbugt-borgmester Mogens Gade (V) og Vesthimmerland-borgmester Per Bach Laursen (V) forholder sig især til forløbet og skriver i en samlet udtalelse under overskriften: 'Nej, vi var ikke orienteret om lægevagt-lukningerne'.

Vi bringer udtalelsen i sin helhed her:

'Det er både urigtigt og skuffende, når regionsrådsformand Ulla Astman (S) til pressen siger, at vi borgmestre var orienteret om lægevagt-lukningerne i Brovst, Skagen og Farsø pr. 1. marts.

Regionrådsformanden Ulla Astman bør få styr på fakta. Der er nemlig ikke hold i hendes påstand om, at vi borgmestre på forhånd blev orienteret om lukningen af lægevagten i vores respektive kommuner på et kontaktudvalgsmøde i midten af november. Det passer såre simpelt ikke. Havde det været tilfældet, ville det pågældende møde have fortsat til langt ud på aftenen, og vores kritik af tiltaget ville have haglet prompte ned over Region Nordjylland fra samme dag.

Det skuffer os, at Ulla Astman beskylder os for at have sovet i timen. Det har hun intet belæg for at gøre. Det skuffer os i den grad også, at Region Nordjylland som en tyv i natten har stjålet lægevagten i tre af vores byer bag om vores rygge til stor skade for vores borgere. Beslutningen om at tage lægevagten fra borgerne er truffet i tavshed og bag lukkede døre.  

Hvis Ulla Astman reelt havde haft i sinde at orientere os borgmestre om lukningen af lægevagterne på forhånd, har der været rigtig mange anledninger til det. Vi nordjyske borgmestre har løbende adskillige møder med regionrådsformanden, hvor vi drøfter kommende udfordringer og muligheder. Her kan fx nævnes møder i forbindelse med KKR, BRN og samarbejdsudvalgene og de mange konferencer, vi deltager i sammen.

På intet tidspunkt har Ulla Astman taget fat i os og fortalt os, hvad der var i vente. Det ville vi ellers have sat stor pris på. Vi skal i kraft af vores hverv hver især til tider træffe ubehagelige og uvelkomne beslutninger. Det er en del af jobbet som regionsrådsformand og borgmester. Og her er det kutymen, at vi spiller med åbne kort over for hinanden i samarbejdets gode ånd. 

Noget andet, der både undrer og ærgrer os, er den manglende officielle skriftlige orientering om lægevagt-lukningerne. Vi borgmestre bliver sædvanligvis varslet skriftligt af Region Nordjylland, når der er store ændringer på vej. Denne skriftlige orientering dukkede aldrig op i den aktuelle sag. Lægevagt-lukningerne i Brovst, Skagen og Farsø er alvorlige tiltag. Vores borgere får meget langt til lægehjælp, når uheldet er ude, og sygdomme rammer dem.

Det er helt oplagt, at man fra regionens side varsler skriftligt om dette, uanset om man har overleveret beskeden mundligt eller ej. Det er påfaldende, at man har undladt at sætte sig til tasterne og sende os en orientering denne gang. Vi nordjyske borgmestre har normalt et godt og konstruktivt samarbejde med Region Nordjylland. Det håber vi, at vi kan fortsætte med. Og vi vil sætte stor pris på det, hvis regionsrådsformanden fremadrettet vil varsle os i god tid, når der er sorte skyer i horisonten.'

Lækket til pressen
Ulla Astman kan ifølge TV2 Nord godt forstå, at borgmestrene er trætte af situationen. Hun giver dem ret i, at der ikke er blevet nævnt konkrete byer, men hun mener ikke, at der er blevet lagt skjul på, at beliggenheden og antallet af konsultationssteder var til forhandling.

- I forbindelse med regionsrådets behandling af sagen tirsdag 28. januar 2020 havde vi planlagt at orientere de berørte kommuner mundtligt dagen forinden. Det var ikke muligt at gøre skriftligt, fordi sagen var på lukket dagsorden. Desværre blev det lukkede punkt lækket til pressen, og forløbet fik et andet forløb end tiltænkt, siger Ulla Astman.

Hun vil snart invitere de tre borgmestre til et møde, hvor forløbet skal drøftes.

ka