
Tilværelsen som kommunalt ansat kan tilsyneladende være en barsk affære. I kultur- og fritidsforvaltningen i København har medarbejdere flyttet kontorpladser for at få afstand til kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaard (R), der beskyldes for at være uforskammet, nedværdigende og "humørsyg" - og ofte "rasende, i det sekund hun møder ind". Forvaltningen har nu sat gang i en proces med Arbejdsmiljø København, der er kommunens rådgiver om arbejdsmiljø. Den foregår "via de rette ledelseskanaler" med forvaltningsdirektørerne, og derfor har overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) takket nej til at deltage i et krisemøde om det kritiserede arbejdsmiljø. Efter krisemødet lød det dog fra tillidsrepræsentanterne, at ledelsen havde udtrykt forståelse og vist, at den tog problemerne alvorligt. Og at der nu var brug for ro.
At også politikerne kan føle sig trådt over tæerne af embedsmændene ses i Thisted, hvor Per Skovmose (K) juledag meddelte, at han reelt er udtrådt fra nytåret. Han følte sig dårligt behandlet af forvaltningen i en sag, hvor en forespørgsel blev opfattet som en klagesag. Men som kommunalpolitiker kan man kun søge fritagelse på grund af sygdom, arbejdsbelastning eller en anden rimelig grund. Borgmester Niels Jørgen Pedersen (V) siger, at det er usædvanligt at udtræde, fordi man er blevet sur på forvaltningen. "Men min holdning er, at det ikke giver mening at have én siddende, som ikke har lyst til at være der. Om det så rent juridisk er helt korrekt, er en anden sag," siger han. Kommunalbestyrelsen tager stilling til sagen 31. januar.
Der kan være mange årsager til at forlade et kommunalt job og det meste kan vel dækkes ind under følgende udsagn: "Jeg er nået til et punkt, hvor jeg har brug for at komme videre i mit arbejdsliv og har draget konsekvensen heraf." Formuleringen kommer fra en omdiskuteret sundheds- og arbejdsmarkedschef - Jannie Knudsen - i Jammerbugt. Tilbage i maj vakte det opsigt, da kommunens tidligere stabschef Michael Binderup beskyldte ledelsen af social-, sundheds- og beskæftigelsesforvaltningen for manipulation med økonomien og en frygtbaseret ledelsesstil. Et flertal i kommunalbestyrelsen bakkede dog op om både sundheds- og arbejdsmarkedschefen og direktøren, og borgmester Mogens Gade (V) ærgrede sig denne uge over førstnævntes fratrædelse.
2023 lagde ellers fra land med barske og alvorlige retssager
Ved Retten i Randers kom der hul på de første af tolv retsdage i sagen fra Randers mod en sosu-hjælper fra Plejecenter Tirsdalen, der er tiltalt for et drab og flere drabsforsøg mod beboere. Hendes adgang til og omgang med medicin er et af omdrejningspunkterne i sagen, hvor anklageren denne uge bl.a. fremhævede antallet af gange, hun havde besøgt medicinrummet, og fund af medicin ordineret til andre beboere end ofrene, i hendes private hjem. Den tidligere ansatte nægter sig skyldig, og forklarede bl.a. at hun ved en fejl havde taget overskydende medicin med hjem.
Ved Retten i Nykøbing startede sagen mod seks pædagoger ved opholdsstedet for unge i Maribo, Take Care. Fire af pædagogerne er tiltalt for vold, mens to er tiltalt for ulovlig tvang. Blandt anklagerne er halsgreb på en dreng, og at en anden fik presset sit hoved ned i toilettet. Fra anklagerens side er der krav om fængselsstraf af de seks, der i retten stillede sig uforstående over for anklagerne. Der er afsat seks dage til retssagen.
En lignende sag behandles til marts ved Retten i Hillerød, hvor sagen mod tre ansatte på døgninstitutionen Nexus i Jægerspris skal køre - de er tiltalt for vold mod en 15-årig og en 17-årig beboer, der angiveligt skulle være blevet slået, sparket og trampet i hovedet.
Og så var det også i årets første uge, at en tidligere brandleder i Egtved i Vejle Kommune blev idømt tre års fængsel for over fire år at have anstiftet 55 brande i området. Dommeren lagde dog vægt på, at ingen var i fare ved brandene, og at der ikke har været store økonomiske tab ved ildspåsættelserne. Udover fængselsdommen mistede den 51-årige - ikke så underligt - også retten til at virke som brandmand.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.