
KØBENHAVN: Roning, hundetræning, og bridge. Et spændende fritidsliv skal være for alle - også for borgere med handicap. I Københavns Kommune tilbyder tre fritidsguider at hjælpe velfungerende udviklingshæmmede med at finde fodfæste i det lokale foreningsliv.
Siden begyndelsen af 2011 har udviklingshæmmede borgere i København kunnet få hjælp til et mere aktivt liv med fritidsinteresser og foreningsliv på lige fod med andre.
Tre fritidsguider fra Socialforvaltningen tilbyder at være bindeled til lokale foreninger; i tæt dialog med borgeren afklarer fritidsguiden, hvilke ønsker og drømme den enkelte har og hjælper med at finde den aktivitet og forening, som kan komme borgerens ønske i møde. Guiden kontakter derefter foreningen for at finde en person fra foreningen, som kan fungere som brobygger i begyndelsen. Og ønsker borgeren det, følger guiden med de første gange, indtil borgeren er faldet til.
På længere sigt er det målet, at borgeren deltager på egen hånd i den ønskede fritidsaktivitet.
Projekt Fritidsguide er et samarbejde mellem Socialforvaltningen i Københavns Kommune og Servicestyrelsen, som har udvalgt fire kommuner - også Esbjerg, Vejle og Sorø - til at afprøve metoden med fritidsguider frem til slutningen af 2012. Metoden til inklusion af mennesker med handicap er udviklet i Norge, hvor man har gode erfaringer med at bygge bro til det 'almindelige' foreningsliv ved hjælp af fritidsguider.
Flere borgere efterlyses
Indtil videre har de tre fritidsguider i København været i kontakt med omkring ti borgere - heraf er to på vej til at prøve kræfter med det sociale liv og aktiviteterne i henholdsvis en bridgeklub og en roklub.
Håbet er, at mange flere borgere finder vej til tilbuddet i løbet af 2012. Det fortæller netværkspædagog Lina Mai Due, som er én af de tre guider i København:
- Vi vil gerne have fat i gruppen af velfungerede udviklingshæmmede, som bor i egen lejlighed eller hjemme hos mor og far, og som måske føler sig lidt ensomme og har mod på at prøve kræfter med aktiviteterne og det sociale liv i lokale foreninger.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.