Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Tværs gennem komplekse indkøbsregler

Ny online-guide skal fremme innovativt offentligt indkøb - og offentlig-privat innovationssamarbejde er en del af løsningen
13. MAR 2012 15.06

Når stat, regioner og kommuner indkøber rene standardvarer som papir, blyanter og printere, skal varerne købes billigst muligt. Men ved mere komplekse indkøb af fx velfærds- og sundhedsløsninger handler det ofte om mere end prisen, hvis der skal sættes fart på innovationen i den offentlige sektor, lyder det fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

Offentlig-Privat Innovationssamarbejde (OPI) er en mulig løsning, hvor nye ydelser og produkter kan udvikles i fællesskab mellem virksomheder og myndigheder.

Det offentlige køber ind for op mod 290 milliarder kroner årligt. En del af de penge kan bruges på en måde, så de både bidrager til at øge innovationen i danske virksomheder og gør den offentlige sektor bedre og mere effektiv.

- Vi skal blive bedre til, at virksomhederne selv kan være med til at udvikle løsningerne i stedet for, at det offentlige har fastsat løsningerne på forhånd, siger erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF).

- Offentlig-Privat Innovationssamarbejde kan være kompliceret, og der er mange faldgrupper, som holder innovationen tilbage. OPI-guiden er et godt værktøj, der bidrager til mere og bedre samarbejde fremover.

- Typiske brugere af OPI-guiden vil være udviklingskonsulenter i kommuner og regioner. De bliver guidet igennem de komplekse regler om statsstøtte, udbud og ophavsret, og de kan undgå faldgruber i forløbet ved at være i online-dialog med andre praktikere og kolleger, der deler ud af deres erfaringer og viden.

ka