Vi skal prioritere hårdere for at kunne målrette de grundlæggende velfærdsydelser til borgere med størst behov. Men det er også nødvendigt, at vi tager ordet reformer i munden.
Sådan siger KL's formand Jan Trøjborg i forbindelse med offentliggørelsen af et nyt udspil, hvor KL giver sine bud på, hvordan vi fremtidssikrer velfærdssamfundet.
KL's udspil indeholder forslag, der både på kort og lang sigt kan være med til at løse de strukturelle problemer, som Danmark står over for - underskud på de offentlige finanser i milliardklassen, en reduceret arbejdsstyrke og en katastrofal lav produktivitet i erhvervslivet.
- Begge sider i folketingssalen må opgive deres taktiske modstand mod at gennemføre reformer. At få fremtidssikret velfærdssamfundet, så der er en sammenhæng mellem opgaver, borgernes forventninger, antallet af hænder til at løse velfærdsopgaverne og finansieringen af dem bør være en politisk topprioritet. Og en så vigtig opgave, at det nu er nødvendigt at få tændt for det lange lys, der også peger ud over næste folketingsvalg, siger Trøjborg.
- Regeringen har primært lagt et sparespor ud som sit bud på at fremtidssikre velfærdssamfundet. Men det er ikke tilstrækkeligt til at imødegå de udfordringer, vi står over for. Vi kan ikke spare os til et velfærdssamfund i verdensklasse, men har derimod brug for en helhedsplan.
- Vi skal naturligvis fastholde målene om at skabe lige muligheder for alle borgere og lige adgang til hjælp, når der er behov for det. Men den økonomisk trængte situation og manglen på kvalificeret arbejdskraft skærper behovet for at prioritere velfærdsydelserne. Derfor er der også behov for, at vi får en principiel debat om, hvor grænserne for den offentlige velfærd går - og skal gå i fremtiden. Ellers bliver prioriteringen ikke målrettet, siger Jan Trøjborg.
- I dag er der en række eksempler på, at det ikke altid er dem med de største behov, der står forrest i køen til velfærdsydelser. En 65-årig pensionist med en årlig indkomst på 300.000 kr. og en millionformue kan fx få reduceret ejendomsværdiskat, indefryse sin ejendomsskat og få rabatordning på transport. En enlig 35-årig mor til tre børn med en tilsvarende indkomst og uden formue har derimod ikke adgang til disse velfærdsydelser. Er det rimeligt?"
- På den lange bane skal vi have reformer, hvis vi skal løse den massive rekrutteringsudfordring, der nu ånder os i nakken. Hver gang otte ældre borgere forlader arbejdsmarkedet, får vi i disse år kun fem unge ind.
- Vi skal først og fremmest prioritere alt det, der kan være med at forøge arbejdsstyrken, fx ved at fastholde de unges motivation til at lære og få en uddannelse, ved at forkorte perioder med sygdom og ledighed og ved at få folk til at blive lidt længere på arbejdsmarkedet, siger Jan Trøjborg.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.