Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Tolken lytter med fra Kolding

Samtaler i Borgercenter Varde foregår under fire øjne - uanset om borgeren taler chin eller farsi. Som en af de første kommuner har Varde indført videotolkning

VARDE: Tolken lytter med fra Kolding, når der er brug for hjælp til en samtale i Borgercenter Varde.

Varde er sammen med 10 andre kommuner med i et pilotprojekt, der skal indføre videotolkning i det offentlige. Ordningen er fra november indført i borgercenteret, og 80 medarbejdere har været på kursus i den nye teknik, heriblandt socialrådgiver Mirsada Vidimlic:

- Det giver en bedre personlig kontakt. Når tolken er i rummet, bliver det let en samtale mellem tolk og borger, og jeg har ofte siddet med en følelse af, at der var noget, jeg gik glip af. Med videotolkningen har jeg øjenkontakt med borgeren under hele samtalen, hvor det ellers ofte kan ende med, at vi begge kigger på tolken, siger hun.

Projektet er et samarbejde med MedCom, der har fået 41 mio. kr. af ABT-fonden (Anvendt Borgernær Teknologi) til at udbrede videotolkning i sundhedsvæsen og administration. Varde Kommune har fået 50.000 kr. til at købe udstyr.

Pengene er omsat i to transportable videotolkestationer til brug på borgercenteret, og medarbejdere med særligt behov for tolkebistand får forbindelse via webcam på egen computer. Det gælder også daginstitutioner.

Med udstyret er der direkte forbindelse til Tolkeservice i Kolding - og sagsbehandleren kan bestille tolken med kort varsel.

60 pct. af samtalerne med videotolk
Omkring 100 medarbejdere i Varde Kommune har indimellem brug for tolk til en samtale. Ældre borgere kan have behov for tolk, selv om de har boet i Danmark i en årrække, men langt de fleste indvandrere og flygtninge kan klare samtalen selv tre år efter ankomst. Nogle inden da.

Sidste år blev der bestilt tolk til 550 samtaler, og skønnet er, at 60 pct. af samtalerne kan foregå via videokonference:

- Det vil spare omkring 137.000 kr. på årsplan - uden forringelser. Tværtimod er erfaringen andre steder, at det giver større kvalitet og større fleksibilitet, siger etnisk konsulent Pia Maria Kirkgaard.

ka