
KØBENHAVN / RINGKØBING-SKJERN: Den generelle mangel på medarbejdere til sundheds- og ældreområdet, ikke mindst på sygeplejersker, har fået Københavns Kommune og Region Hovedstaden til at gå sammen om oprettelsen af ekstra 25 praktikpladser fra i år, oplyser kommunen.
Hverken kommunen eller regionen kan alene sikre flere sygeplejersker, og det er kun staten, der kan øge dimensioneringen af studiepladser. Men det kræver også flere praktikpladser i kommune og region, og det er netop det, parterne er gået sammen om nu.
- Vi mangler desperat sygeplejersker i København. Det skal vi have løst, hvis vi også fremover skal kunne tilbyde en værdig ældre- og sygepleje. Vi får desværre ikke den hjælp fra regeringen, som vi i den grad har brug for. I stedet for at sætte ind nu, vil de hellere vente på, at en ”robusthedskommission” kommer frem til det, vi allerede ved – at vi skal uddanne flere. De 25 nye praktikpladser til sygeplejerskestuderende er en dråbe i havet, men vi er så pressede på daglig drift, så det er det muliges kunst, siger sundheds- og omsorgsborgmester i København Sisse Marie Welling (SF).
Også regionen presser på
I Købehavn alene vil der frem mod 2030 komme næsten 60 pct. flere ældre over 80 år, og regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) påpeger, at de 25 ekstra praktikpladser ikke løser problemet.
- Regeringen bør sikre, at økonomien til regioner og kommuner følger med, når vi skal uddanne flere. Det er nødvendigt for, at vi kan prioritere den del af uddannelsen, der foregår ude på afdelingerne og i kommunerne, siger han.
I andet halvår af 2021 (juni-november 2021) endte 47 pct. af de opslåede sygeplejerskestillinger i Region Hovedstaden som ’forgæves rekruttering’, viser analyse fra Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), som Københavns Kommune henviser til. Med aftalen mellem regionen og kommunen vil dimensioneringen på Københavns Professionshøjskole kunne øges med 25 til i alt 1.320 pladser på sygeplejerskeuddannelsen i 2022/23.
Introduktionsjob med løn i Ringkøbing-Skjern
Ringkøbing-Skjern Kommune forsøger ad alternativ vej at få flere til i det hele taget at søge ind på sygeplejerskeruddannelsen, fortæller TV2 Midtvest. I første omgang skal der oprettes fem introduktionsstillinger som giver mulighed for at snuse til faget, inden der søges ind på uddannelsen. Der vil være tale om en ansættelse i minimum seks måneder med løn.
- Man får en mentor og et fagligt forløb, man skal igennem. Stillingerne bliver på ca. 30 timer om ugen, så der også er plads til, at man eventuelt kan læse op på de fag, man måske mangler for at komme ind på studiet, siger Christina Aae Henriksson, der er uddannelseskoordinator for sygeplejestuderende ved Ringkøbing-Skjern Kommune, til kanalen.
Udover de fem introduktionsstillinger, oprettes der også fem uddannelsesstillinger målrettet dem, der allerede har søgt ind på sygeplejerskestudiet. Og til efteråret bliver en tredje stillingstype oprettet for de social- og sundhedsassistenter, der vil læse videre til sygeplejersker. Her er det planen, at de kan beholde deres SOSU-job på deltid, mens de læser videre.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.