I den kommende tid sender organisationerne i forhandlingsfællesskabet KTO mæglingsforslaget til urafstemning. Afstemingen skal være slut den 29. april. Indtil da er alle konfliktvarsler udsat. Hvis mæglingsforslaget stemmes ned, udbryder der konflikt fra og med den 6. maj.
Mæglingsforslaget til en ny treårig overenskomst indebærer:
- En forbedring af reallønnen for alle ansatte i kommuner og amter ved generelle lønstigninger på 5,55 procent. Det Økonomiske Råds skønner, at der vil være en samlet inflation på 5,1 procent over de næste tre år.
- En ekstra feriedag i 2003 og yderligere én i 2004, så de kommunalt og amtsligt ansatte kommer op på i alt seks ugers ferie.
Parterne mødtes ved 1,87
- 1,87 % til forlodsfinansiering af Ny Løn, hvilket er lidt mere end ved de seneste overenskomstforhandlinger. Da forhandlingerne brød sammen den 5. februar gik arbejdsgiverne efter 2,2 % og KTO efter højst 1,5% i forlodfinansiering.
- Vi synes i KL, at udbygningen er for lille, men at nå til et resultat handler om at mestre det muliges kunst. For os er det afgørende, at udbygningen af Ny Løn fortsætter, og vi forventer et positivt medspil fra alle organisationer i de kommende års fortsatte arbejde med at udvikle Ny Løn, siger formanden for KL's løn- og personaleudvalg, borgmester Ole Andersen, i en kommentar.
Fornuftigt kompromis
Funktions- og kvalifikationsløntillæg i Ny Løn er pensionsgivende for overenskomstansatte.
Tjenestemandspensionerne får pr. 1. april 2003 en ekstraordinær regulering på en procent ud over de generelle lønstigninger.
- Forslaget er udtryk for et godt og fornuftigt kompromis, som holder sig inden for en forsvarlig økonomisk ramme. Jeg håber og forventer, at mæglingsforslaget vil blive
vedtaget, siger Ole Andersen.
Bedre spilleregler for Ny Løn
I mæglingsforslaget er der nogle 'spilleregler', som skal medvirke til at få NyLøn til at virke:
- En opmandsmodel, som sikrer aftaleretten og modvirker, at arbejdsgiverne ensidigt kan fastsætte lønnen ved nyansættelser, væsentlige stillingsændringer og ved fastsættelse af skal-tillæg.
- Hver enkelt medarbejder får krav på at få vurderet sine lønforhold ved den årlige lønforhandling.
- En forbedret løngaranti, som sikrer, at de grupper, der ikke får så stor andel i ny løn, samles op ved den kommende overenskomstfornyelse.
- Forhandlingsfristerne, når der anmodes om lokale forhandlinger, er fastsat til seks uger.
Bedre TR-vilkår
I mæglingsforslaget er der forbedringer af tillidsrepræsentanternes vilkår. Lokalt skal MED-udvalget indgå aftaler, så tillidsrepræsentanterne sikres tid til TR-arbejdet.
Tillidsrepræsentanten skal have det nødvendige IT-udstyr og internet til rådighed samt relevante oplysninger om løn- og ansættelsesvilkår for de ansatte. Lokalt er der også mulighed for at indgå aftale om funktionsløn for TR-arbejde.
Holder budgettet
aftalen indeholder også forenklinger af flere forhold og regler på arbejdsmarkedet:
- Ét samlet ansættelsesvilkårsprotokollat, der gør det mere overskueligt, hvad der gælder for de kommunalt ansatte
- En forenklet ferieaftale
- En forenklet pensionsberegning
Budgetvirkningen af mæglingsforslaget er beregnet i 2002 til 2,5 pct. Dermed ligger forslaget inden for rammerne af KL’s økonomiaftale med regeringen. Budgetvirkningen i 2003 er beregnet til 3,5 pct. og i 2004 til 3,38 pct.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.