Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Til bords med robotter

Mennesker med handicap bliver selvhjulpne med spiserobotter
13. MAJ 2011 13.21

Et nyt projekt under Socialministeriet giver mennesker med handicap mulighed for selv at spise med hjælp fra en robot. Det kan give bedre livskvalitet og samtidig kan det frigøre tid, der kan bruges på andre måder sammen med borgerne.

Mennesker med omfattende handicap i arme og hænder - eksempelvis på grund af cerebral parese, dissemineret sclerose eller muskelsvind - er ofte ude af stand til at spise et måltid mad ved egen hjælp. En ny spiserobot giver dem nu mulighed for at spise uden at være afhængig af en handicaphjælpers tilstedeværelse. En uafhængighed, der kan give bedre livskvalitet for mennesker med handicap.

Samtidig kan spiserobotterne frigøre tid for personalet. Det tager typisk 20-30 minutter at hjælpe borgeren med at spise et måltid mad. Tid, der så kan bruges på andre måder sammen med borgeren.

- Det er utroligt vigtigt, at vi bruger den moderne teknologi til at lette hverdagen for vore ældre og mennesker med handicap. Det frigiver flere ressourcer til omsorg og er en stor gevinst for livskvaliteten, da det giver mere selvstændighed, siger socialminister Benedikte Kiær.

Projektet gennemføres i Horsens, Lolland og Aalborg kommuner. Den enkelte borger deltager frivilligt og har selv valgt enten en manuelt styret eller en kontaktstyret spiserobot.