Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Tidlig forebyggelse forrenter sig med 200 pct.

DEBAT DR-programmet 'Penge' har nu fortalt, hvordan kriminelle koster samfundet milliarder. Og ved hjælp af blandet andet SL's cost benefit-undersøgelse dokumenteret, at det betaler sig - også økonomisk - at sætte tidligt ind i den sociale indsats
10. MAR 2011 9.59

Af SL-formand Benny Andersen

I en tid med finanskrise burde det vække gehør, at det betaler sig at sætte ind med tidlig forebyggende indsats på det sociale område. Vores analyse viser, at det forrenter sig med 200 procent.

Programmet 'Penge' har haft den store lommeregner fremme og set på det samfundsøkonomiske regnskab i den kriminalpræventive indsats. Regnskabet viser - ikke overraskende, at det kan betale sig med målrettet social indsats så tidligt som muligt.

Direkte incitament
'Penge' har blandt andet brugt Socialpædagogernes cost benefit-analyse - udført af CASA, der viser, at netop tidlig indsats i forhold til udsatte familier og børn tjener sig ind med 200 procent - og det oven i købet blot hvis indsatsen lykkes over for halvdelen af de udsatte.

Derfor giver det jo mening at sætte tidligt ind. Både menneskeligt i forhold tilde drenge og piger, det hele handler om - og deres liv. Og også i forhold til kroner og ører. Og her midt i finanskrisen, må det da give dobbelt mening for kommunerne at sætte ind i den tidlige indsats. Alle undersøgelser viser, at det er bedst for samfundet at hjælpe tidligt i børnenes liv.

Det bliver dyrere, jo længere tid vi venter med at hjælpe og støtte udsatte børn og unge. Vores cost benefit undersøgelse viser jo også netop, at kommunerne har et direkte incitatement ved at forebygge, da de får to tredjedele af gevinsten direkte tilbage i kommunekasen.

Det koster milliarder at spare milliarder
Kommunernes budgetter for 2011 viser, at de i år skal sænke udgifterne med en milliard i forhold til deres nuværende udgiftsniveau. Penge, de blandet andet henter ved at spare på anbringelser af udsatte børn:

Men det er jo som at tisse i bukserne for at holde varmen, når kommunerne forsøger at spare på det sociale område. Børnemishandling, overgreb, omsorgssvigt og vanrøgt forsvinder ikke, fordi der spares. Tværtimod. Deres problemer bliver større, de psykiske lidelser flere - og i sidste ende bliver det endnu dyrere. Det koster milliarder at spare en milliard.

Det, der skal til, er at kommunerne sætter målrettet ind over for socialt udsatte familier og børn med støtte og hjælp så tidligt som muligt. I stedet for at vente eller eksportere problemerne til der bliver tale om, at der skal langt dyrere løsninger til - som tvangsfjernelse af børnene.


Formand for Socialpædagogerne, Benny Andersen

Foto: http://www.flickr.com/photos/resqbrett/with/5213927930/