Thulesen Dahl melder afbud til gruppemøde og Espersen langer ud efter partitoppen

Thulesen Dahls fravær på valgaftenen affødte kritik fra Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard, der så til gengæld i dag kritiseres af Søren Espersen.
2. JUN 2022 11.20

Eksformand Kristian Thulesen Dahl har droppet torsdagens gruppemøde i Dansk Folkeparti efter ny ballade i partiet.

- Min vurdering er, at det i situationen vil risikere at køre tingene mere op i en spids, skriver Thulesen Dahl i en sms til Politiken.

Messerschmidt havde ingen kommentarer til pressen hverken før eller efter partiets gruppemøde torsdag morgen. Han gik således forbi pressen og undlod at svare på spørgsmål.

Den seneste ballade er opstået, efter at Thulesen Dahl onsdag aften ikke dukkede op til partiets valgfest i forbindelse med folkeafstemningen om det danske EU-forsvarsforbehold. 

"Jeg har valgt om, af personlige årsager. Der er absolut ingen dramatik eller markering i det.  For første gang siden 1994 har jeg bare kunnet vælge en gammel familietradition i forhold til valgaftener til, og det har jeg så valgt", skrev Thulesen Dahl onsdag i sms til TV 2 og Ekstra Bladet.

Læste om afbud på twitter

- Det er helt vildt mærkeligt. Jeg har aldrig misset en valgaften for Dansk Folkeparti, sagde DF-formand Morten Messerschmidt, da han ankom til Christiansborg. Også partistifter Pia Kjærsgaard ytrede sin undren, og det var forkert af dem, udtalte DF's tidligere næstformand Søren Espersen så torsdag formiddag.

- Det er ikke i orden, at Messerschmidt og Kjærsgaard kalder det for mærkeligt. Folk har ingen mødepligt til at komme til fester og udflugter. Vi har mødepligt i vores gruppemøder. For mig er det afgørende, hvad Kristian har beskæftiget sig med op til 1. juni klokken 20, da valgstederne lukkede. Ikke bagefter, sagde Espersen tidligere torsdag til Ritzau.

Thulesen fortryder ikke

Thulesen Dahls fravær blev bemærket mere end normalt, da han er partiets forsvarsordfører. Men Thulesen Dahl fortryder ingenting, selv om det har skabt intern ballade.

- Jeg har i hvert fald ikke skabt - eller forsøgt at skabe - nogen ballade, skriver han i en sms til Ritzau.

Morten Messerschmidt kritiserer også Thulesen Dahl for ikke at have deltaget i DF's kampagne. Han har valgt at føre kampagne med Inger Støjberg, som i december blev idømt 60 dages fængsel i Rigsretten.

Thulesen Dahl tilføjer ikke desto mindre, at der er brug for ro i partiet. De seneste måneder har DF været i krise.

Det blev især udstillet omkring formandsopgøret i januar, hvor Messerschmidt overtog posten fra netop Thulesen Dahl.

Efterfølgende meldte seks af 16 folketingsmedlemmer sig ud af partiet. Begrundelsen var utilfredshed med Messerschmidt som formand.


Ritzau / cwa