
Det bliver Tænketanken Fremtidens Biblioteker, der skal stå i spidsen for at udvikle en national indsats for børn og unges læseglæde i samarbejde med et bredt udsnit af institutioner på tværs af skole- og biblioteksområdet, oplyser Kulturministeriet.
Det var i oktober, at ministeriet lancerede et open call for den nye nationale læseglæde med en pulje på 8 mio. kr. som biblioteker og pædagogiske læringscentre på landets folkeskoler blev opfordret til at søge. Samtidig var der en opfordring til relevante foreninger og sammenslutninger om at komme med projektoplæg til indsatsen.
Strategisk Biblioteksudvalg har nu behandlet de indkomne projektoplæg og valgte at pege på Tænketanken Fremtidens Biblioteker, der har svaret på call’et på vegne af et konsortium bestående af Center for Anvendt Skoleforskning, CFU Danmark, Danmarks Biblioteksforening, Pædagogisk LæringsCenterForening, Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre, centralbibliotekerne og tænketanken selv.
- Netop det tværgående samarbejde kan spille en afgørende rolle i arbejdet med at fremme børn og unges læseglæde. Med den nye nationale indsats vil det ske ved opbygning af et fælles vidensgrundlag, stærke samarbejdsmodeller samt nye koncepter og greb til levende litteraturformidling, der matcher den hverdag, børnene og de unge er en del af, siger Annette Bach, formand for Strategisk Biblioteksudvalg og enhedschef i Slots- og Kulturstyrelsen.
Fundament for læsekulturen
Det solide tværfaglige fundament for en stærk læsekultur i børn og unges hverdag skal skabes i kommunerne, og i løbet af 2023-2024 skal projekter med samspil mellem praksis og forskning afprøves i mere end ti kommuner.
Målet med kommunernes afprøvning er et katalog med forskellige typer samarbejdsmodeller, formidlingskoncepter og metoder til at involvere børn og unge. Projektet vil løbende formidle bredt ud om de aktiviteter, der foregår, så flest muligt kan være med til at omsætte viden til praksis undervejs.
Der går nu en proces i gang, hvor projektet skal skæres til i samarbejde med Strategisk Biblioteksudvalg, og der skal bl.a. som det næste nedsættes en følgegruppe til projektet.
Fakta om den nye nationale indsats
- Til indsatsen ”Børn og unges læseglæde – et styrket samarbejde mellem folkeskolens pædagogiske læringscentre og folkebibliotekerne” er der afsat 8 millioner kroner til initiativer, der kan øge læseglæden blandt børn og unge.
- Pengene kommer fra Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre. Indsatsen er iværksat på baggrund af anbefaling fra Strategisk Biblioteksudvalg, som rådgiver kulturministeren om den strategiske udvikling af biblioteksområdet og brug af udviklingsmidlerne.
- Målet med den nationale indsats for børn og unges læseglæde er at skabe en stærk læsekultur i børn og unges hverdag. Det skal ske gennem et styrket samarbejde mellem folkeskolens pædagogiske læringscentre og folkebibliotekerne.
- Indsatsen udvikles i et samspil mellem praksis og forskning og afprøves i mere end 10 kommuner i løbet af 2023-2024. Indsatsen munder ud i et praksisnært katalog med forskellige typer samarbejdsmodeller, formidlingskoncepter og metoder til involvering af børn og unge
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.