
For andet år i træk faldt sygefraværet i kommunerne sidste år. Det viser den årlige, officielle opgørelse fra KRL, Kommunernes og Regionernes Løndatakontor. Faldet var fra 14,8 dage i 2023 til 14,0 dage i 2024.
Men faldet var også tiltrængt. Sygefraværet har nemlig været stigende fra 11,6 sygedage pr. fuldtidsbeskæftiget i 2017 til 16,1 dage i 2022, og trods af to års fald er det stadig på niveau med coronaåret 2021.
Størst sygefravær havde medarbejderne i Odsherred og Ærø med 17,5 dage i gennemsnit efterfulgt af Bornholm og Sorø med 16,9 dage og Langeland, Herlev, Gribskov, Faxe og Hvidovre, som også alle lå over 16 dages sygefravær.
Færrest sygedage havde medarbejderne i Læsø og Lemvig kommuner med 11,8 dage. Derpå følger Rebild, Skive, Samsø, Ringkøbing-Skjern, Viborg, Morsø og Fanø.
De fleste kommuner følger landstendensen med faldende sygefravær. Dog er det steget i 11 kommuner i forhold til 2023. Værst i Greve, hvor sygefraværet steg med 11,5 procent til 15,4 dage, men det er også blevet større i Odsherred, Sorø, Herlev, Hvidovre, Samsø, Guldborgsund og minimalt i Vallensbæk, Favskov, Jammerbugt og Gladsaxe.
Det største fald i sygefravær tegnede Morsø sig for - i øvrigt for andet år i træk. Her faldt sygefraværet med 21,8 procent i forhold til 2023. Over 10 procents fald var der også i Langeland, Hørsholm, Halsnæs, Odder, Rudersdal, Fanø, Læsø, Assens, Ishøj, Aabenraa, Aalborg, Albertslund og Skive.
36 procent er langtidsfravær
53,5 procent af sygedagene er korttidsfravær, defineret som højst fire uger. Mest almindeligt er det, at fraværet varer to-syv dage. 36,3 procent af sygedagene, altså over en tredjedel, er langtidsfravær. Heraf er næsten halvdelen sygemeldinger, som varer over fire måneder.
10,2 procent af fraværet var uafsluttet ved årets udgang, hvorfor varigheden af sygemeldingen var uvis.
Fraværet var igen sidste år størst blandt social- og sundhedspersonale samt pædagogisk personale, mens det var lavest blandt akademikere samt administrations- og it-personale.
Hver fjerde var ikke syg
Selvom gennemsnittet er 14 sygedage, er der stadig nogle, som slet ikke er syge. Omkring 21.3 procent af de ansatte svarende til 17,7 procent, når der omregnes til fuldtidsansatte, havde ikke noget sygefravær i 2024.
Kvinder havde igen sidste år mere sygefravær end mænd, nemlig 14,9 dage pr. fuldtidsansat kvinde mod 11,2 dage pr. mand.
Aldersmæssigt har ansatte på 60 år og derover flest sygedage, nemlig i snit 15,5, efterfulgt af de 20-29-årige med 14,6 dage og de 30-39-årige med 14,4 dage.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.