DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Syddjurs afviser kritik, men bruger selv begrebet 'kviklån'

Syddjurs Kommune afviste kritikken om at opfordre borger til kviklån, men kalder det selv kviklån i henvendelse til Ankestyrelsen.
23. DEC 2019 12.32

SYDDJURS: Efter TV2 Østjylland tilbage i september fortalte historien om en borger, der af sin sagsbehandler blev opfordret til et kviklån til at betale en tandlægeregning, skrev Syddjurs Kommune i en pressemeddelelse, at kommunen ikke anbefaler deres borgere kviklån. De kaldte det derimod for 'en låneberegning'.

Efterfølgende har TV2 Østjylland fået aktindsigt i en række dokumenter og korrespondancer i Syddjurs Kommune. Blandt andet en email fra kommunen til Ankestyrelsen med spørgsmål om hjælp til at få præciseret reglerne.

Og i netop den mail omtaler Syddjurs Kommune opfordringen som et 'kviklån'. Det fremgår blandt andet:

'Kan vi henvise borger til at optage et kviklån til dækningen af udgiften, hvis der findes en långiver, der vil bevilge borger et kviklån?'

Risikerede 87 pct. i renter
På grund af blandt andet paradentose, en infektionssygdom i tandkødet, havde borgeren så dårlige tænder, at tandlægen måtte fjerne alle pånær fire. Men kampen for et nyt gebis viste sig sværere end først antaget.

For tandlægeregningen på godt 31.000 kr. kunne hun ikke betale, eftersom hun er på kontanthjælp. Derfor foreskriver loven om aktiv socialpolitik, at kommunen kan dække 65 pct. af regningen. De sidste 35 pct. - godt 10.500 kr. - skulle hun selv betale.

I den forbindelse blev borgeren af sin sagsrådgiver opfordret til at tage et kviklån. Et lån, der med variable renter betød, at hun kunne ende med at betale op mod 87 pct. tilbage i årlige omkostninger. Og netop af den årsag tog hun ikke kviklånet, for hun kendte godt farerne ved det. Selv hendes egen bank ville ikke hjælpe hende.

Ud af de sidste 35 pct. af tandlægeregningen, som borgeren i første omgang selv skulle betale, valgte Syddjurs Kommune efterfølgende at låne hende størstedelen mod tilbagebetaling.

esl