
Af regionsrådsmedlem Jacob Ilsøe Klærke
Gerda er 67 år og har sukkersyge. Gerda og hendes praktiserende læge har svært ved at regulere hendes blodsukker godt nok, og hun har flere sår på benene, som ikke helt vil hele. Derfor har hun været indlagt til specialistbehandling på det nærmeste hospital for at få styr på sin sukkersyge. Nu er hun kommet hjem, men hun skal til kontrol med jævne mellemrum og have behandling af sine sår.
Som en stor lettelse skal hun dog ikke bruge lang tid til at komme ind til hospitalet hver gang. Hendes videre behandling kan nemlig foregå i det lokale sundhedshus, hvor afdelingen fra hospitalet nemlig hver tirsdag og fredag har åbent i ambulatorier for diabetes og sår. Nærheden betyder, at Gerda kommer hver gang og at hendes sukkersyge nu er velreguleret, samtidigt er hendes sår nu tæt på at være helet op.
Historien ovenfor er fiktiv, men et godt eksempel på i hvilken retning, jeg ønsker sundhedsvæsenet skal bevæge sig. Historien kunne også have handlet om en ældre person, som har drukket for lidt og blevet dehydreret, om en pige, som har forstuet foden til håndbold eller om nogle, som bare skal have taget et røngtenbillede eller en blodprøve forud for videre undersøgelser.
Praktiserende læger, sundhedshuse og skadesklinikker skal kunne klare allerstørstedelen af borgernes kontakt til sundhedsvæsenet - det vil sige gerne et godt stykke over 90 pct.
Skyklapperne af
De nære sundhedstilbud skal sikre borgerne, at de basale sundhedstilbud stadig findes tæt på, når de specialiserede behandlinger samles og for de fleste flytter længere væk.
Derfor er det også glædeligt, at regeringen har valgt, at støtte op om denne udvikling ved at bevilge penge til sundhedshuse i Grenaa og Holstebro og lægehuse i flere af Region Midtjyllands kommuner. For en måned siden frygtede jeg, at regeringen ville glemme noget af regionen, når støtten skulle fordeles. Heldigvis fik de skyklapperne af, og gjorde frygten til skamme.
I regionen har vi indtil videre planer om sundhedshuse i Grenaa, Skive, Ringkøbing og Holstebro. Skive og Grenaa er godt på vej, mens sundhedshuset i Holstebro først bliver aktuelt, når det nye hospital i Gødstrup efterhnden bliver indflytningsklart.
Helt ud i hjemmene
Men flere sundhedshuse skal nok komme til i fremtiden. Ud over selve bygningerne er der dog også en opgave i hele tiden, at se på om nye opgaver kan flyttes fra hospitalerne og ud lokalt, og om noget kan flyttes helt ud i patienternes egne hjem. Det er et politisk fokus, men for at gøre det til virkelighed skal det lige så meget være et fokus for hospitalsledelser og de enkelte afdelinger.
Sundhedsvæsenet flytter sig hele tiden. I øjeblikket faktisk i to modsatte retninger. Det nemme skal være nært og mange opgaver flytter tættere på, for at gøre behandlingerne bedre, billigere og lettere for patienterne at indgå i.
Det svære og specialiserede flytter længere væk, og samles på færre hospitaler under mantraet 'øvelse gør mester'. Målet er at sikre og øge kvaliteten, og i tilgift få lidt mere ud af pengene. Hvor vi ender, er svært at sige, men hvor vi gerne vil hen, har vi nok en forpligtigelse til at finde ud af.
Regionsrådsmedlem i Midtjylland og medlem af Danske Regioners sundhedsudvalg, Jacob Ilsøe Klærke (SF)
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.