
KØBENHAVN: Det er blevet sundere at trække vejret i hovedstaden. Det viser foreløbige resultater fra Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet.
I perioden 2002-2010 er forureningen med ultrafine partikler faldet med cirka 50 procent.
Partikelforureningen har betydelige sundhedseffekter som eksempelvis større risiko for hjertekarsygdomme, kronisk bronkitis og lungekræft. Særligt de små partikler er under mistanke for at være sundhedsskadelige. Derfor har regeringen de senere år iværksat en række tiltag for at få nedbragt partikelforureningen, blandt andet ved at indføre miljøzoner i de største byer, nedsætte afgiften på dieselbiler med partikelfiltre og stille miljøkrav til taxaer.
Målingerne fra Danmarks Miljøundersøgelser er, som led i Miljøministeriets indsats for miljø og sundhed, foretaget ved H.C. Andersens Boulevard i København - en af Danmarks mest trafikerede gader med 60.000 biler om dagen. Her har man både målt for antallet og størrelsen af partiklerne. Dermed får man oplysninger om både de ultrafine partikler, der næsten udelukkende stammer fra den lokale trafik, og om større partikler, der hovedsagligt blæser hertil fra udlandet.
Miljøstyrelsen vurderer, at halveringen i forureningen med ultrafine partikler hænger tæt sammen med fornyelsen af bilparken, udbredelse af partikelfiltre og indførelse af miljøzoner.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.