Af Ole Linnet Juul og Frank Bill
Danskerne er for fede, vi dør tidligere end andre i den vestlige verden, og de sidste år vi lever, skranter vores helbred alvorligt. Udviklingen skal vendes, og derfor er det vigtigt, at alle - uanset alder - har nem adgang til sund mad.
Kommunerne står over for en stor udfordring
Mange ældre får i dag leveret mad fra kommunen, og flere kommuner leverer også mad til skolebørnene. Og nu kommer så opgaven med at skulle tilbyde et sundt måltid til alle børn i daginstitution. At levere mad til mange maver er en opgave, der med store fordele kan løses i et tæt samarbejde mellem det offentlige og private leverandører.
Sund og lækker mad til børn og ældre
Det er en typisk holdning, at de kære små ikke skal spises af med mad leveret af private virksomheder, der kun kan lave kedelig flymad. Maden skal i stedet være lavet i institutionens eget køkken. Men forestillingen om, at det offentlige køkken per definition er bedre end det private, er naiv.
Hvor mange af os har ikke til runde fødselsdage og konfirmationer spist super lækker mad, der er leveret af en privat catering-virksomhed? Og hvor mange af os spiser ikke allerede i dag på vores arbejde lækker og sund frokost leveret udefra? Hvis vi skal sikre sund mad, der pirrer sanserne, kræver det nytænkning og samarbejde mellem det offentlige og det private.
Det er DI's holdning, at det stadigt voksende problem med overvægt og fedme skal løses ved at sætte ind over for børn og unge. Vi ved fra skoleområdet, at sund kost giver større koncentration og bedre indlæring. Børnene fortjener denne mulighed for en god start i livet, og derfor arbejder DI i flere projekter for sunde børn, som kender og stiller krav til madens kvalitet.
For ældre handler debatten om pris og kvalitet. Med det stigende antal ældre har kommunerne ikke ressourcer til at opretholde det nuværende serviceniveau på bespisningsområdet. Statistikken viser høje tal for ældre, der indlægges akut på hospitalerne som følge af dårlig ernæring. Og det koster dyrt. Der er altså en samfundsøkonomisk gevinst ved at arbejde med udvikling af nye madløsninger til ældre.
Bedre økonomi og madkvalitet
En analyse fra DI viser, at der opnås gevinster på omkring 19 % ved at inddrage private virksomheder i kommunens opgavevaretagelse. Disse gevinster kan bruges til endnu bedre mad og til generelle forbedringer i det offentlige serviceniveau.
Samtidig kan private virksomheder bidrage med nye innovative løsninger, som kan være med til at øge kvaliteten. Men et tættere samarbejde mellem kommune og private leverandører kræver en markant holdningsændring over for kantine- og cateringvirksomheder - også blandt almindelige borgere.
Der er sammenhæng mellem pris og kvalitet, så når der skal serveres mad til mange maver i kommunerne, er samarbejde mellem offentlige og private nødvendigt.
Velbekomme!
Ole Linnet Juul er direktør i DI Fødevarer og Frank Bill er direktør DI Service
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.