Det viser en omfattende undersøgelse af den sociale stofmisbrugsbehandling i Danmark, som SFI har lavet.
Hovedparten af stofmisbrugerne i Danmark får ambulant behandling eller ad hoc-samtaler. Næsten halvdelen (44 procent) af misbrugerne modtager social behandling af en meget lav intensitet. Det vil sige, at de ud over at få udleveret metadon er i kontakt med behandlere sjældnere end hver 14. dag. Det drejer sig især om heroinmisbrugere samt midaldrende og ældre misbrugere, oplyser SFI.
Massive problemer
Undersøgelsen viser også, at en stor del af misbrugerne har psykiske, sociale og fysiske problemer. Mange af dem oplever, at de ikke får tilstrækkelig hjælp til at håndtere problemerne. Der er fx mange med psykiske problemer, der ikke modtager psykologhjælp eller psykiatrisk behandling. Der er et udbredt ønske blandt misbrugere i både ambulant behandling og i døgnbehandling om mulighed for psykologsamtaler.
En betydelig del af misbrugerne har problemer i forhold til deres børn. Halvdelen mener ikke, de får hjælp til disse problemer. Flere efterlyser desuden hjælp i forhold til boligproblemer.
Behov for bedre uddannet personale
Forskerne bag undersøgelsen kommer med en række anbefalinger til forbedring af den sociale stofmisbrugsbehandling som fx mere behandling og tilbud om psykologbehandling. Men forskerne peger også på, at der er brug for bedre uddannelse af behandlingspersonalet.
- Der findes ikke i Danmark en egentlig uddannelse for personer, der arbejder med misbrugsbehandling, hvor langt de fleste er pædagoger, socialrådgivere og sygeplejersker. Især efteruddannelse med fokus på psykiatriske eller psykologiske aspekter ved misbrug vil styrke behandlergruppen, siger Lars Benjaminsen, der har ledet undersøgelsen.
Undersøgelsen, der er finansieret af Servicestyrelsen, omfatter omkring 2250 nuværende og tidligere misbrugere, cirka 300 pårørende og en række behandlingsledere, kommunale medarbejdere og visitatorer. Udover sammenfatningsrapporten udgives der på internettet seks delrapporter.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.