Solceller leverer nu ni pct. af Region Syddanmarks strøm
Et stort solcelleanlæg er med til at levere strømt til det nye OUH.
Foto: Kent Rasmussen, Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

Solceller leverer nu ni pct. af Region Syddanmarks strøm

Der er stadig langt til regionens mål for, hvor meget energiforbruget skal falde, men CO2-udslip falder som planlagt.
30. SEP 2021 7.45

SYDDANMARK: Region Syddanmarks samlede energiforbrug, der dækker over el og varme på alle driftsområder, er i første halvår i år faldet 1,3 pct. i forhold til 2018. Det viser regionens halvårlige energi- og miljøredegørelse.

Regionen har et mål om at nå op på en reduktion på fem pct. inden 2022 og 20 pct. inden 2030, begge dele i forhold til 2018-forbruget. Dermed skal det gå stærkt det kommende år, hvis det første delmål skal nåes.

For et år siden fortalte regionen ellers i en pressemeddelelse, at energiforbruget allerede var faldet 3,4 pct. siden 2018. Men nærlæser man selve redegørelsen fra dengang, skyldtes det store fald udelukkende, at vintermånederne havde været rekordvarme. Reelt var varmeforbruget isoleret set faktisk steget med 3,5 pct. i forhold til 2018, hvis man i stedet sammenlignede gradkorrigerede tal, viste redegørelsen.

Den nye redegørelse viser som nævnt et fald på 1,3 pct. i forhold til 2018. Regner man i klimakorrigeret energiforbrug, er det faldet med 4,8 pct. i forhold til sidste år.

CO2-udslip falder støt

Udover energiforbruget har regionen også opstillet mål for, hvor meget CO2-udledningen fra el og varmeforbrug skal falde, nemlig 40 pct. inden 2030 og 15 pct. inden 2022, begge dele i forhold til 2018.

Det seneste halvår har regionen nået et fald på 17 pct. og dermed første delmål. Det er primært regionens mange solcelleanlæg, der har æren. Et stort solcelleanlæg på det nye OUH har sammen med forårets ibrugtagning af en række nye solcelleanlæg bl.a. på nybyggerier på sygehusene i Esbjerg, Kolding og Aabenraa sparet regionen for en udledning på 527 tons CO2.

- Regionen har nu i alt 62.000 kvadratmeter solceller i brug, og de leverer samlet set ni pct. af regionens strømforbrug. Der er tale om grøn strøm, og jeg er på klimaets vegne glad for, at vi også ad den vej er lykkedes med at reducere udledningen af klimagasser. Det viser, at vores strategi om at øge produktionen af vedvarende energi og lave solstrøm på hver eneste ledige tagflade er den rigtige, siger regionsformand Stephanie Lose (V).

Som led i regionens klimastrategi er dieselbiler desuden i gang med at blive skiftet ud med elbiler, og regionen arbejder også på at udfase olie- og gasfyr på flere af regionens ejendomme til fordel for eldrevne varmepumper.