DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Sofie Carsten Nielsen får opbakning fra hovedbestyrelse
Sofie Carsten Nielsen erstattede i sidste uge Morten Østergaard som De Radikales politiske leder.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Sofie Carsten Nielsen får opbakning fra hovedbestyrelse

De Radikales nye politiske leder får fuld opbakning efter det, landsformand kalder "skænderi for åbent tæppe".
14. OKT 2020 6.54
TEMA: #MeToo

Efter en række sager om sexchikane internt i De Radikale er Morten Østergaard blevet erstattet af Sofie Carsten Nielsen som politisk leder for partiet.

Men hun fik hurtigt kritik for at have været vidende om flere sager, hvor Morten Østergaard blev beskyldt for at have krænket partimedlemmer.

Sofie Carsten Nielsen får nu fuld opbakning fra partiets hovedbestyrelse. Det siger landsformand Svend Thorhauge efter et møde i hovedbestyrelsen tirsdag aften.

- Vi har haft en rigtig god samtale i hovedbestyrelsen, og der er givet en meget stor opbakning til Sofie Carsten Nielsen som ny gruppeformand for folketingsgruppen, siger han.

På hovedbestyrelsesmødet har de seneste ugers håndtering af personsager med folk, der har følt sig krænket, været et tema.

- Vi har jo haft skænderi for åbent tæppe, siger Svend Thorhauge.

Ligestillet hovedsbestyrelse

De Radikale er organiseret på den måde, at folketingsgruppen og hovedbestyrelsen er ligestillede. Derfor kan hovedbestyrelsen eller landsformanden ikke fjerne den politiske leder.

Sofie Carsten Nielsen udtrykker efter at mødet med hovedbestyrelsen taknemmelighed over opbakningen til hendes lederskab.

- Tak til den radikale hovedbestyrelse for opbakningen og for et rigtig godt, åbent og ærligt møde her til aften. Det er altid i de radikale rødder, man finder styrke, skriver hun på Facebook.

Laver samværspolitik

Svend Thorhauge oplyser, at partiet i kølvandet på krænkelsessager vil udarbejde en samværspolitik og oprette en uafhængig instans, som folk, der føler sig krænkede, kan komme til.

Morten Østergaard forlod onsdag i sidste uge posten som politisk leder og gruppeformand i De Radikales folketingsgruppe, efter at han havde erkendt at være manden bag en næsten ti år gammel krænkelse mod partifællen Lotte Rod.

Den afgåede partileder sygemeldte sig mandag på ubestemt tid. Offentligheden har fået kendskab til, at der er fire sager, hvor kvinder har oplevet krænkende adfærd fra Morten Østergaard.

Svend Thorhauge siger, at han ikke ved, hvad Morten Østergaard fejler. Morten Østergaard (R) er sygemeldt fra sin stilling som folketingsmedlem, men har endnu ikke begæret sygeorlov. Det er endnu uklart, hvorvidt han skal erstattes midlertidigt i Folketinget af en suppleant eller ej. Det præciserer De Radikale over for Ritzau.

Ritzau