Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Socialrådgivere skal lære at læse regnskaber

Slagelse har sat socialrådgivere og administrative medarbejdere fra ydelsesområdet ind i kampen mod socialt bedrageri. Og indsatsen har allerede givet pote

SLAGELSE: Slagelse Kommune er begyndt at undervise socialrådgivere og administrative medarbejdere i at spotte potentielle sociale bedragere. I forbindelse med undervisningen blev 25 konkrete sager gennemgået. Resultatet er, at over halvdelen af kontanthjælpsudbetalingerne er blevet standset.

Socialrådgiverne er blevet undervist i sager, der handler om udbetalingen af kontanthjælp og virksomhedsdrift. Det kan eksempelvis handle om, at en ansøger har lukket sin virksomhed og derfor anmoder om kontanthjælp. Et andet eksempel er, når en ægtefælle skal have supplerende kontanthjælp.

- Vores erfaringer fra kommunerne viser os, at det ikke er unormalt, at der produceres falske regnskaber, der betyder, at kommunen skal udbetale supplerende kontanthjælp til ægtefællen. Det kan typisk være regnskaber, hvor indtjeningen er sat markant lavere, end den er i virkeligheden, siger Karen Nielsen, direktør i it-virksomheden KMD, som i samarbejde med kommunen har gennemført undervisningen.

For at forhindre kontanthjælpen i at falde i de forkerte hænder skal medarbejderne kunne gennemskue regnskaberne. Og det er ikke noget, kommunale medarbejdere normalt er uddannet i.

- Vores socialfaglige personale er ikke uddannet til at spotte om, der er ugler i mosen i et regnskab. Men det er i dag blevet nødvendigt at kunne være kritisk på det område. Man skal eksempelvis have forudsætningerne til kunne spørge ind til et varelager eller alarmklokkerne skal ringe, hvis en række nøgletal ser urealistiske ud, siger Birgitte Tribler, områdeleder for Rådgivning og Udbetaling i Slagelse Kommune.

Slagelse har i alt haft 15 medarbejdere med i undervisningsforløbet, og indtil videre har indsatsen allerede kommunen for ca. 1,2 millioner om året. Det endelige mål er, at medarbejderne skal kunne spotte de sociale bedragere, inden pengene i første omgang bliver udbetalt.

I øjeblikket arbejder KMD med otte kommuner om indføring og undervisning af kommunale medarbejdere i regnskab, typiske svindelmønstre og kommunens mulighed for at reagere på snyd.

tsp