DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Skrevne og uskrevne valgkampsregler - og blanke stemmer som demokratisk skridt
Den socialdemokratiske kampagnebus
Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix

Skrevne og uskrevne valgkampsregler - og blanke stemmer som demokratisk skridt

Følg de seneste kommunale folketingsvalg-udviklinger - blandt andet i Egedalkredsen og Fredericiakredsen, hvor socialdemokratiske mediepersoner forsøger sig
14. NOV 2018 12.45

Det er snart folketingsvalg, og spørgsmålene om, hvordan man i kommunerne skal håndtere ivrige politikere på valgkamp, begynder at vise sig i landskabet.

Bornholm har regionskommunen nu offentliggjort sine retningslinjer, der skal skrue ned for åbenheden tre måneder før et valg: Kommunen udtaler sig ikke officielt om 'valgrelaterede emner', vil ikke tillade politikere eller medier at følge kommunens arbejde eller komme i praktik - og også på institutionerne bliver der lukket ned for politisk aktivitet.

I økommunen benytter den konstituerede kommunaldirektør Johannes Nilsson også lejligheden til at understrege, at medarbejderne er i deres fulde ret til udtale sig om deres arbejde - så længe det fremgår, at de taler på egne vegne. En ret, der ikke mindst i en valgkamp er værd at huske. Kommunalt ansatte er også vælgere og kan også være kandidater.

I Halsnæs blev det for et par uger siden tydeligt, at der her endnu ingen karenstid er for politiske besøg på institutionerne, da den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen med følge rullede ind i en stor rød bus med formandens billede foran Frederiksværk Børnehus ved middagstid. Frederiksborg Amts Avis beretter, hvordan hun blev fulgt af parti-fotografer og to lokale kandidater, Rasmus Stoklund og MF Malou Lunderød - og genkalder sig situationen op til KV17, da daværende borgmester Steen Hasselriis (V) havde opfordret partierne til at overholde uskrevne regler.

Hasselriis kaldte det denne gang 'på grænsen', at et politikerbesøg på en institution skulle foregå så valgkampsagtigt, men på rådhuset blev det ikke opfattet sådan. Martin Kjellberg Ishøy, leder af Ledelsesbetjening og Kommunikation, forklarede avisen, at der jo ikke er udskrevet valg, så derfor blev S-besøget håndteret som alle andre, og den kommunale praksis er at vise åbenhed over for folketingsmedlemmer, der vil kende den kommunale virkelighed.

I Fredericiakredsen trak det lokale, nyvalgte byrådsmedlem John Nyborg (S) i oktober sit kandidatur til Folketinget. Nyborg var også kandidat ved FV15, men vil nu hellige sig byrådsarbejdet. Ved FV15 fik han knap 2.500 stemmer og endte som nummer 10 ud af 13 opstillede S-kandidater i Sydjyllands Storkreds, der gav valg til fem: Bjarne Corydon, Benny Engelbrecht, Karen J. Klint, Jesper Petersen og Christian Rabjerg Madsen. Corydon og Klint er ude af billedet næste gang.

Da Nyborg havde trukket sig, var der ingen modkandidater til chefredaktør Jens Jonatan Steen fra Netavisen Pio, der på det seneste har haft vældig travlt med at understrege, at den ikke er et socialdemokratisk talerør. Som ny FT-kandidat tager Steen nu rundt i kredsen og er ifølge Fredericia Dagblad senest set på havnen, hvor han delte suppe ud til langturschauffører for at sætte social dumping på dagsordenen.

En anden medie-person, debattøren der også har været chefredaktør på dagbladet Information, er David Trads, der i denne uge støvede sin socialdemokratiske partibog af og stiller op som kandidat i Egedalkredsen, der består af Egedal og Furesø kommuner. Men her møder han kræfter i partiet, der arbejder for at få en kvinde valgt. Ifølge partiets vedtægter skal der opstilles kandidater af begge køn i Nordsjælland. Det er indtil videre ikke tilfældet. 

- Socialdemokratiet risikerer at miste stemmer, hvis vi stiller med en kandidatliste udelukkende med mænd. Det er ærgerligt, når vi har en kompetent kvindelig kandidat fra lokalområdet, siger byrådsmedlem Bettina Ugelvig Møller fra Furesø. Hun peger på  Matilde Powers, også byrådsmedlem i Furesø.

Kredsrepræsentantskabet skal kunne mønstre to tredjedeles flertal for enten Powers eller Trads, ellers skal der gennemføres en urafstemning.

- Vi opfordrer medlemmerne af kredsrepræsentantskabet til, i demokratiets ånd, at stemme blankt og dermed sende beslutningen videre til urafstemning blandt medlemmerne, siger Bettina Ugelvig Møller, hvilket ikke møder forståelse hos kredsformand Morten Thorup, der kalder det en dårlig ide og vil have repræsentantskabet til at tage valget på sig.

Blandt de 33 stillere for Matilde Powers er seks ud af ti socialdemokrater i Furesø Byråd samt det tidligere mangeårige folketingsmedlem - og korvarigt minister - Helle Degn. Trads forsøgte sig i 2004 forgæves at få en opstillingskreds i Skanderborg - hvor den i stedet gik til den senere miljøminister Kirsten Brosbøl.

Alder ingen hindring
Tidligere kommunalpolitikere bliver også at finde på stemmesedlerne: Tidligere byrådsmedlem i Kolding, 68-årige Knud Erik Langhoff (K) er ny kandidat til Folketinget og kommer på alle stemmesedler i storkredsen - i alfabetisk rækkefølge efter efternavn. Langhoff sad i otte år i byrådet, men mistede pladsen ved KV17, hvor partiet ingen mandater fik, og agter ifølge JydskeVestkysten at stille op igen til KV21. 

Øverst på stemmesedlen i alle 13 enkeltkredse kommer Niels Flemming Hansen - søn af tidligere minister Flemming Hansen (K) - som på den plads har afløst tidligere Vamdrup-borgmester og Kolding-byrådsmedlem Mike Legarth. Legarth sad i Folketinget fra FV09 til FV15, da han mistede mandatet .

For Enhedslisten er tidligere byrådsmedlem i Favrskov 2014-2017, 69-årige Peder Meyhoff (EL), blevet valgt som ny kandidat i Favrskovkredsen. Han sad også i det daværende Århus Amtsråd fra 1994-2006 og var folketingskandidat i Østjylland - første gang i 1986 for VS, senere for EL.

I Favrskovkredsen stillede Bodil Kvistgaard Olsen op som spids ved FV15 uden at komme ind. I Østjyllands Storkreds fik partiet Nikolaj Villumsen og Søren Egge Rasmussen valgt ind på henholdsvis kreds- og tillægsmandat.