Det er blevet så almindeligt, at forældre holder ferie med deres børn uden for skolernes officielle ferier, at langt de fleste skoleledere ikke længere opfatter dette som et egentligt problem. Det skriver Berlingske.
Berlingske har foretaget en rundspørge blandt landets knap 1.300 skoleledere. Ud af 284 skoleledere, der har deltaget i rundspørgen, svarer knap halvdelen, at der i hver klasse er mindst tre elever væk på ferie uden for skoleferierne. Samtidig angiver 75 procent af de skoleledere, der har deltaget i rundspørgen, at ferierne slet ikke eller kun i mindre grad udgør et problem.
- Det sker i stor stil på vores skole, men vi vælger ikke at se det som et problem. De fleste af vores forældre er travle mennesker med lange arbejdsdage, og børnene profiterer af samværet med forældrene i ferierne. Uanset om det er en skiferie i Norge eller en ferie på Mallorca, lærer de noget af det, siger skoleleder Niels Berendsen fra Allerslev Skole i Lejre til Berlingske.
Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal mener, at ferier 'i utide' er blevet hverdag i dagens Danmark:
- Jeg tror, at skolelederne har lært at leve med, at det er sådan, det er, og man ønsker ikke krig i samarbejdet med forældrene. Det er blevet et vilkår i vores samfund, at der i dag er så mange, der har råd til at rejse på ferie. Det er blevet allemandseje og er ikke længere en luksus, der kun er for de rige familier, siger Claus Hjortdal.
Tre ud af fire af de skoleledere, der har deltaget i Berlingskes rundspørge, giver altid eller stort set altid forældrene tilladelse til at tage deres børn ud af skolen for at holde ferie. Nogle gør det dog modvilligt og har nærmest resigneret. Som flere skoleledere pointerer, kan det være lige meget med tilladelsen, for forældrene gør det alligevel, og skolelederen har ingen magtbeføjelser, hvis forældrene mod skolens råd tager barnet med på ferie.
Ikke kun for ens egen skyld
Hverken Skolelederforeningen eller Danmarks Lærerforening ønsker dog yderligere magtbeføjelser til skolelederne i tilfælde, hvor der måtte opstå en strid om ferier mellem skole og hjem.
- Vi skal ikke have flere magtbeføjelser, for al skolegang skal ske i et samarbejde mellem skolen og elevens forældre, siger Claus Hjortdal.
Lærerne mener dog, at de mange ferier er en dårlig udvikling – ikke så meget for det enkelte feriebarns skyld, men for fællesskabets skyld.
- Man går selvfølgelig i skole for at blive dygtigere, men man går ikke kun i skole for ens egen skyld. De elever, der bliver taget ud engang imellem, skal nok klare sig. Men det er et problem, når man tager nogen ud af et fællesskab – det kan være et klassefællesskab eller et fællesskab på et hold eller i en gruppe, Man bidrager som individ i det fællesskab, og så er det ikke godt, hvis man ikke er der, siger Dorte Lange fra Danmarks Lærerforening.
Leder vil ikke træde i karakter
Skolehistoriker Keld Grinder Hansen mener, at magtbalancen er tippet, og at mange skoleledere i dag er bange for at tilrettevise forældrene.
- Realiteterne er, at forældrene i dag gør, som de vil, og de offentlige skoler har ikke rigtigt nogen sanktionsmuligheder. Det kan spille ind, at den offentlige skole i dag er i en konkurrencesituation, hvor skolelederne er begyndt at tænke på forældrene som kunder. Hvis kunderne vil noget, må man føje dem, for ellers går de et andet sted hen. Det afspejler nogle skoleledere, som ikke vil træde i karakter, og som er bange for forældrene, mener Keld Grinder Hansen, der er tidligere skolechef og i dag er direktør for det historiske oplevelsescenter Andelslandsbyen Nyvang.
Tidligere har både Skolelederforeningen og skiftende undervisningsministre som Bertel Haarder (V) og Christine Antorini (S) pointeret, at børn og forældre skal holde deres ferie i skoleferien og ikke i skoletiden. Børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) glæder sig dog over, at det ser ud til, at de fleste skoleledere ikke længere opfatter ferierne som det store problem.
Ferier er merværdi
- Det tyder på, at skolelederne har en god dialog med forældrene, og det er det vigtigste for mig. I sidste uge talte jeg med en skoleleder fra Albertslund, der sagde, at for nogle familier er det en nødvendighed at rejse uden for skoleferierne, fordi de ellers ikke har råd. På den skole vurderede de, at ferierne giver en merværdi for eleverne, fordi de kommer ud og får nogle oplevelser med familien. Men skolelederne er opmærksomme på, om det ødelægger undervisningen for det enkelte barn og hele klassen, siger Ellen Trane Nørby til Berlingske.
Heller ikke Alex Ahrendtsen (DF) eller Marianne Jelved (R) ser noget problem ved de ferierende skolebørn.
- Det er jo realiteterne, som Marianne Jelved konstaterer.
Fra professor Niels Egelund lyder det, at en ekstra skiferie ikke udgør et problem:
- Hvis man tager børnene ud af skole en uge for at tage på ferie, ser jeg slet ikke noget problem. Det kan derimod være et problem, hvis folk tager tre uger til Thailand eller sender børnene til familien i hjemlandet i længere tid, for så kommer de til at mangle rigtigt meget skoletid, siger Niels Egelund.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.