Sket i en uge, hvor habilitetssager fik konsekvenser flere steder

I Viborg ville kritikerne af en socialdemokratisk borgmesterkandidat ikke tie stille, så han trak sig ud af valgkampen, mens landets eneste DF-borgmester søgte bedre græsgange i Venstre.
5. JUN 2021 9.52

Det blev en uge, hvor økonomiforhandlingerne mellem KL og regeringen nåede at komme i gang, men også at stoppe igen sent fredag med en KL-formuleret tænkepause. Afstanden mellem parternes forventninger til finansiering af det specialiserede socialområde var for store.

I Fredericia var der i ugens løb først opmærksomhed om, at midtpunkt i habilitetssag sygemelder sig og dropper politik. Det var socialdemokraten Lars Ejby, der vægtede helbred og arbejde forud for byrådet. Få dage efter fratrådte hans kone, Kirsten Blæhr, sin stilling som fagchef i familieafdelingen - hun havde fået en seniorordning. Begge dele har tråde til en aktuel habilitetssag i Ankestyrelsen, der netop handler om deres relation - mellem en topchef og en politiker.

Også i Horsens gav en topchefs habilitet politiske dønninger i en sag om udskiftning. Kommunaldirektør Peter Sinding Poulsen rykkede til Silkeborg til en ny kommunal direktørstilling. Det fik S-gruppeformand Andreas Boesen til at mene, at udtalelser fra borgmesterkandidat Martin Ravn (V) havde fået Poulsen til at søge væk.

Da Poulsen i efteråret blev kæreste med et familiemedlem til en lokal virksomhedsejer, konkluderede en advokatundersøgelse, at han ikke var generelt inhabil, men byrådet valgte for en sikkerheds skyld at lade teknik- og miljødirektøren overtage ansvaret for sager, hvor der kunne være nogen tvivl. Hviket siden gav kritik fra Ravn.

Når det gælder KV21 - som vi løbende dækker i temaet KV21 - vakte det fredag opsigt, at landets eneste DF-borgmester skifter til V - for Læsøs skyld (og sin egen), som det lød fra Karsten Nielsen, der håber på bedre genvalgschancer i et større parti.

I Viborg trak borgmester Ulrik Wilbeks (V) socialdemokratiske udfordrer Niels Dueholm sig som borgmesterkandidat efter den meget omtalte pornomail. Fire ud af otte lokale partiforeninger havde ønsket tilliden til ham på dagsordenen igen, og partimedlemmer, der følte sig presset til at holde op med at snakke om den sag, lod sig ikke presse.