Af Finn Borch Andersen og Ole Krog
Den offentlige sektor kan ikke klare sig uden leverandører fra private virksomheder. Og private virksomheder er afhængige af en velfungerende offentlig sektor. Faktisk bliver en effektiv offentlig sektor med et højt serviceniveau ofte fremhævet som en af styrkepositionerne for danske virksomheder, når der bliver lavet internationale målinger af virksomhedernes konkurrenceevne.
Et tæt, tillidsfuldt og professionelt samarbejde er altafgørende uanset, om det handler om at levere varer og ydelser eller om at udlicitere dele af de offentlige drifts- og serviceopgaver til private virksomheder.
Både offentlige og private virksomheder har en fælles interesse i at lære af hinanden og udveksle erfaringer om ledelse, medarbejdermotivation, effektiviseringer osv. Det hedder på nudansk at netværke.
Gift for samarbejdet
At netværke er hverken nepotisme eller udtryk for korruption. Danmark er et af de mindst korrupte lande i Verden, og det gælder for både den offentlige sektor og de private virksomheder. Og sådan skal det vedblive med at være.
Men i den senere tid har vi oplevet en stærk mistænkeliggørelse af medarbejdere i den offentlige sektor, som har deltaget i en middag med en privat virksomhed. Det gælder også motiver hos virksomheder, som inviterer kunder og forretningsforbindelser - herunder medarbejdere i den offentlige sektor - til forskellige typer arrangementer.
Mistænkeliggørelsen er med til at lægge gift for et godt og nødvendigt samarbejde. Og er dermed med til at underminere en helt nødvendig udvikling og fornyelse af både offentlige og private virksomheder og dermed den danske konkurrenceevne. Erfaringsudveksling foregår nemlig ikke kun på officielle konferencer og foredragsarrangementer, men også i uformelle netværk over en frokost efter et endt forretningsmøde eller en middag som afslutning på en indgået kontrakt.
Skoene kan blive for små
Vi har regler i Danmark, som styrer, hvad man må deltage i som medarbejder i den offentlige sektor og hvad virksomhederne må trække fra som repræsentation. Men vi skal passe på ikke at kamme over, så alt bliver forbudt, og man selv skal medbringe kaffen og madpakke til et møde. Eller forbyde offentlige topchefer at deltage i formaliserede netværk som eksempelvis VL-grupperne.
Skoene kan også blive for små, så de klemmer og forhindrer fornuftige skridt fremad. Det vil også gå ud over den nødvendige udveksling af medarbejdere mellem den offentlige og private sektor.
Vi har fuld tillid til, at både offentlige og private virksomheder er fuldt bevidste om at sikre både habilitet og integritet i de samarbejds- og netværksrelationer, de indgår i. Og træder nogen en sjælden gang over stregen, har vi heldigvis systemer, der opfanger det. Men undtagelserne må ikke hæve barriererne for, at vi forstærker og intensiverer samarbejdet mellem offentlige og private virksomheder. Danmark har brug for det.
Finn Borch Andersen, formand for DJØF og
Ole Krog, viceadministrerende direktør i DI - Organisation for erhvervslivet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.