
SJÆLLAND: Der er et stort besparelsespotentiale gemt i at energirenovere den ældre boligmasse i landsbyer og åbne landområder, og samtidig er energirenovering et projekt der slår flere fluer med et smæk. Landsbyborgerne får en lavere varme- og/eller elregning, en værdiforøgelse at deres hus, og et bedre indeklima, og det kan ofte betale sig økonomisk, da de sparede udgifter på varme og el kan finansiere afbetalingen på renoveringen.
Energirenoveringsprojekterne giver samtidig mere arbejde til håndværkere og installatører og styrker dermed det lokale erhvervsliv. Sidst men ikke mindst går energirenoveringsprojekter godt i forlængelse med de CO2 reduceringskrav som langt størstedelen af de 17 kommuner i Region Sjælland har forpligtiget sig til via den internationale borgmesterpagt – Covenant of Mayors.
Hen over sommeren er 4 kommuner i Region Sjælland i gang med at identificere pilotlandsbyer, hvor der i første omgang bliver særlig fokus på energirenovering. Projektet kigger også på hvordan husstandene i landsbyerne og landområderne kan skifte olie og elvarme ud med billigere og renere teknologier.
Det kan være private jordvarmeanlæg, naboprojekter eller større fællesforsyninger hvor biomasse udnyttes i samarbejde med lokale landmænd.
Over halvdelen af regionens 17 kommuner har vist interesse for projektet og Energiklyngecenter Sjælland forventer at der kommer flere landsbyer med i projektet i løbet af efteråret.
Med i udviklingen af projektet sidder, udover kommunerne, universiteter og en række af fag og brancheorganisationer indenfor håndværk, landbrug og teknik. Som tovholder på projektet er Energiklyngecenter Sjælland. De sørger for at facilitere samarbejdet mellem kommuner, erhvervsliv, landsbyborgere og forskningsinstitutioner.
mou
Fakta
Energiklyngecenter Sjælland blev oprettet på initiativ fra Kalundborg, Roskilde og Lolland kommune i november sidste år.
Centret er finansieret af Vækstforum Sjælland og fondsmidler fra EU.
Centret har fokus på CO2 besparelser, vækst i erhvervslivet, og erfarings- og vidensudveksling mellem kommunerne.
Landsbyerne og landområderne er det første initiativ der sættes i søen.
I løbet af det kommende år forventer centret også at kigge på bl.a. håndtering af restprodukter fra den grønne fraktion.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.