Seksuel chikane i regionerne fører til fyringer og politisag

37 sager om seksuel chikane i de fem regioner over to år.
14. SEP 2021 6.15

TEMA: #MeToo

37 sager om seksuel chikane blandt medarbejdere i de fem regioner er endt med en række fyringer og en politisag. Det viser svar og aktindsigter, som Radio4 har fået fra Danske Regioner og fra flere af de enkelte regioner.

Alle 37 har haft ansættelsesretlige konsekvenser og drejer sig blandt andet om upassende berøringer, seksuelle krænkelser og digital chikane. I sagen, der er endt hos politiet, har en mandlig medarbejder i Region Syddanmark sendt en video af, at han dyrker sex med en kvinde, til tre tidligere kolleger. 

I Region Syddanmark siger regionsdirektør Jane Kraglund, at regionen gør, hvad de kan for at undgå sager om seksuel chikane.

- Det er svært at sige, at vi gør nok, fordi vi har jo sager. Det er vores ambition, at vi forebygger, så godt vi kan, så sådan nogle sager ikke opstår. En sag er en for meget, siger hun til Radio4.

Over to år

Tallene, som Radio4 har fået indsigt i, stammer fra en opgørelse, som Danske Regioner har lavet på baggrund af en forespørgsel fra Beskæftigelsesministeriet. Opgørelsen gælder sager, der er registreret i perioden 1. januar 2019 til 6. april 2021.

I 2019 var der ansat næsten 140.000 i regionerne, viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, og de 37 sager er altså behandlet over en mere end to år lang periode.

Regionsdirektør Jane Kraglund kan ikke garantere, at der ikke er flere sager om seksuel chikane blandt regionens medarbejdere.

- Jeg tror, der kan være sager, som vi ikke har set. Derfor gør vi rigtig meget for at skabe nogle rammer for, at medarbejderne kan få talt om sagerne og er trygge ved at fortælle om det, de har oplevet.

mk